Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 2 mai 2024

PS Iustin Sigheteanul îşi serbează ziua de naştere

Mâine este sărbătoare în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Episcopul dr. Iustin Sigheteanul îşi serbează ziua de naşterea. Acest eveniment va fi marcat printr-o Sfântă Liturghie Arhierească de mulţumire Lui Dumnezeu, la Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare, cu începere de la ora 8.

iustin sigheteanulPermanenţa Eparhială, deputaţii din Adunarea Eparhială, preoţii, oficialităţile locale şi judeţene îl vor felicita pe episcopul dr. Iustin Sigheteanul urându-i multă sănătate şi viaţă lungă pentru a conduce pe mai departe turma încredinţată.

Preasfinţia Sa s-a născut la 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei, care mai avea un băiat Grigore şi două fete: Iliana şi Irina. La botez a primit numele de Ioan. A urmat primele opt clase la Şcoala Generală „Octavian Goga” din localitate, iar în 1976, când avea 14 ani împliniţi a intrat ca frate la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. A urmat treapta I-a de Liceu la şcoala din satul natal, petrecând toate vacanţele la Mănăstirea Rohia.

După ce a terminat zece clase, în anul 1978, a dat examen la Seminarul Teologic Ortodox Craiova – Mofleni, fiind închinoviat în acest sens la Mănăstirea Lainici, jud. Gorj, Mitropolia Olteniei, şi a fost declarat admis. În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea ÎPS Teofil Herineanu la Seminarul din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983 când a susţinut examenul de absolvire. În anul 1983, luna septembrie a fost hirotonit diacon pe seama Mănastirii Rohia, iar iunie 1984, a fost hirotonit preot pe seama aceleiaşi mănăstirii.

În anul 1985 a fost tuns în monahism, având-l naş de călugărie pe Arhiepiscopul Justinian, primind numele de Iustin. Ca Ieromonah slujitor la Mănăstirea Rohia, a îndeplinit şi ascultarea de secretar al al acestui frumos complex monahal. În anul 1988, s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992. În acelasi an 1988, ÎPS arhiepiscop Teofil al Clujului i-a încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia, iar în ianuarie 1989, a fost numit stareţ al acestei mănăstirii. În anul 1990, Arhiepiscopul Justinian i s-a acordat rangul de „Protosinghel”, iar în anul 1993, la propunerea arhiepiscopului Justinian, Sf. Sinod al B.O.R i se aproba ridicarea la rangul de „Arhimandrit”.

În 22 martie 1994, la propunerea aceluiaş arhiepiscop Justinian, Sf. Sinod al B.O.R. aproba alegerea în postul de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar în 17 aprilie 1994, are loc la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia hirotonia întru arhiereu săvârşită de către ÎPS Dr. Antonie Plămădeala, ÎPS Bartolomeu al Clujului şi PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului.

V. Gherman

Lăsaţi un răspuns