Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 iulie 2024

Elie Wiesel a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani

IN MEMORIAM ELIE WIESEL

Elie Wiesel s-a născut în România, la Sighetu Marmaţiei, la 30 septembrie 1928, fiind singurul băiat și totodată al treilea copil dintre cei patru ai Sarei și ai lui Șlomo Wiesel. Familia Wiesel se ocupa de comerț, având o băcănie, aceasta fiind sursa lor de existență. Orașul Sighet, în acea perioadă avea o majoritate evreiască de 38,6%.

portret EWElie Wiesel a început încă din copilărie, la sugestia tatălui său, să învețe ebraica. Asta cu atât mai mult cu cât, de mic a urmat studii religioase, acestea făcându-se exclusiv în idiș și ebraică. În familia Wiesel se vorba în idiș, adesea citeau presă care era scrisă în germană, iar la băcănia familiei se vorbea, în funcție de cum o impunea situația, maghiară și română.

În aprilie 1944, Elie alături de întreaga sa familie a fost internat într-un lagăr de concentrare. O lună mai târziu, pe 16 mai 1944, cu toții au fost transportați la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Mama și sora sa, în vârstă de 7 ani, au fost despărțite de restul familiei, Elie și cu tatăl său rămânând împreună și fiind obligați să facă muncă silnică în fabrica ce aparținea complexului Auschwitz III Monowitz, Buna-Werke.

În 1969, la vârsta de 41 de ani, s-a căsătorit cu Marion Erster Rose, colaboratoarea și traducătoarea sa în limba engleză, cu care are un fiu, Elisha. Marion Wiesel, editoare, scriitoare și traducătoare – a tradus 11 dintre cărțile lui Elie Wiesel din franceză în engleză, a scris un film documentar despre copiii uciși în holocaust Children of the Night („Copiii nopții”) ș.a.  a fost decorată de către președintele Clinton cu the Presidential Citizens Medal.Soții Elie și Marion Wiesel au creat Fundaţia Elie Wiesel pentru Umanitate.

În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel „mesager pentru omenire”, datorită faptului că, prin lupta sa pentru a se împăca cu „experiența personală de umilire totală și de dispreț total față de umanitate din lagărele de concentrare ale lui Hitler”, precum și prin nenumăratele „lucrări practice în cauza păcii”, Wiesel a transmis un mesaj puternic „de pace, ispășire și demnitate umană” omenirii. Elie Wiesel s-a aflat întotdeauna în primele rânduri pentru a condamna acţiunile criminale ale guvernelor nedemocrate, pentru a opri acţiuni de distrugere a unor comunităţi etnice din Europa, Africa sau Asia.

În anul 1996 a fot numit membru al Academiei de Artă și Literatură din România iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România îi poartă numele.

A publicat 57 de cărți – cea mai celebră fiind «Noaptea»,o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste. Wiesel a mai funcționat ca profesor de științe umane și de filozofie la institutele: Universitatea Boston, Universitatea Yale, Colegiul Eckerd din St. Petersburg, Florida; între 1997 și 1999 a fost profesor-invitat de studii iudaice la Colegiul Barnard. La vârsta de 80 de ani profesorul Wiesel a continuat să predea și să conducă la universitatea din Boston Centrul Elie Wiesel pentru studii iudaice.

Între anii 1978 și 1986, ca președinte a Presidential Commission on the Holocaust (Comisiei Prezidențiale a Holocaustului), numită ulterior Consiliul American pentru Păstrarea Memoriei Holocaustului a activat pentru construirea în Washington, DC a Muzeului American al Holocaustului.

În iulie 2002, Elie Wiesel a făcut o scurtă vizită în România, ca invitat personal al lui Ion Iliescu, președintele României, pentru a inaugura la Sighet Casa memorială Elie Wiesel, casa în care s-a născut și care a fost restaurată de către Guvernul Român. Casa memorială Elie Wiesel cuprinde  o prezentare a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, profesorul Elie Wiesel, care s-a născut aici. Sunt redate atât atmosfera de epocă în care a copilărit Elie Wiesel, cât şi specificul comunităţii evreieşti. Exponatele pun în evidenţă personalitatea lui Elie Wiesel prin opera acestuia, expusă în dulapuri şi vitrine. Tot aici, pe panouri special concepute sunt prezentate secvenţe biografice, iar prin fotografii sunt rememorate vizitele lui Elie Wiesel în Sighetul Marmaţiei şi întâlnirile sale cu membrii comunităţii şi cu oficialităţile locale.  Cu această ocazie, Iliescu l-a decorat cu cea mai înaltă distincție românească, ordinul Steaua României în grad de Mare Ofițer. Președintele Ion Iliescu a numit în octombrie 2003 o Comisie Internațională de Studiere a Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel, numită ulterior „Comisia Wiesel”, compusă din personalități publice din România, Statele Unite, Franța, Germania și Israel, raportul a fost publicat în 2004-2005.

Elie Wiesel a fost decorat și înnobilat de Regina Angliei cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu gradul de Comandant. Universități și institute din lume i-au decernat 136 de titluri de Doctor Honoris Causa (numărul cel mai mare de doctorate Honoris Causa acordate cuiva).

Elie Wiesel a fost Cetățean de Onoare al municipiului Sighetu Marmației.

HORIA SCUBLI,

Primarul municipiului Sighetu Marmației

 

Lăsaţi un răspuns