Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 17 aprilie 2024

Evenimente în cadrul Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, a ajuns la a 7-a ediție şi se va desfășura în perioada 14-21 august în Țara Maramureșului.

sapanta drum lung spre cimitirul veselEvenimentul este organizat de Asociația Interculturală de Tradiții, iar Instituția Prefectului – Județul Maramureș este partener.

Festivalul cuprinde patru componente: Școala de Vară Moș Pupăză, care se va desfășura la Valea Stejarului, cu o extensie la Săpânța (Școala de Vară Maria Zapca); concertele Sus pe Bradova, de la Bârsana (17, 18, 19, 20 august); Festivalul Satelor; Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, de la Săpânța (21 august, marea sărbătoare care încheie festivalul).

Primarii din Țara Maramureșului au fost invitați să se implice în Festivalul Satelor, care înseamnă ca în cât mai multe dintre cele 63 de sate din Țara Maramureșului să se organizeze evenimente care să le ofere turiștilor alternative de petrecere a timpului liber. De exemplu, Primăria Budești a propus o ieșire la stână, o vizită la meșterii populari și o seară muzicală cu coruri bisericești; Borșa va participa cu Hora la Prislop; iar satul Văleni, cu o petrecere de recoltatul cânepii. Se va întocmi, astfel, o hartă a tuturor atracțiilor din cadrul Festivalului Satelor, care va fi tipărită în 5.000 de exemplare, pentru a fi distribuite turiștilor.  

De asemenea, satele Maramureșului sunt invitate să se implice în sărbătoarea de la Săpânța, din ultima zi de festival, când vor putea participa cu mâncare tradițională, program artistic și meșteri populari. În ziua respectivă, străzile din Săpânța vor fi închise, iar turiștii se vor putea plimba în printre case și grădini.

 

Lăsaţi un răspuns