Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 14 iulie 2024

Ziua Bunei Vecinătăți, prilej de strângere a relațiilor cu Transcarpatia

Ziua Bunei Vecinătăți, care va fi organizată duminică, 24 iulie, în Muzeul Satului din Sighetu Marmației, de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Maramureșean și primăriile din Țara Maramureșului, se anunță a fi un eveniment de amploare.

ziua bunei vecinatatiScopul principal al evenimentului îl reprezintă strângerea relațiilor de colaborare dintre administrațiile locale din Țara Maramureșului și Transcarpatia. 163.1 km de frontieră despart România și județul Maramureș de Ucraina, raioanele Hust, Rahău și Teceu din regiunea Transcarpatia. Maramureșul Istoric este o regiune geografică și etno-culturală aflată atât pe teritoriul României, cât și al Ucrainei. Dezvoltarea relațiilor economice, culturale și valorificarea patrimoniului natural al acestei regiuni pot avea loc doar prin colaborare și bună vecinătate.
Mai mult decât atât, împreună, cele două părți, română și ucraineană, pot realiza proiecte și parteneriate eligibile în accesarea fondurilor europene.

Este un moment propice, cu atât mai mult cu cât, în perioada 2014-2020, Uniunea Europeană finanţează Programul Operaţional Comun România-Ucraina, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina, şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.
Printre obiectivele şi priorităţile programului se numără: sprijin pentru educaţie, cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare; promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric; îmbunătățirea accesabilităţii în regiuni, dezvoltarea transportului şi a reţelelor şi sistemelor comune de transport; provocări comune în domeniul siguranţei şi securităţii (http://www.fonduri-ue.ro/ro-ua#contact-am-ro-ua).

În al doilea rând, Ziua Bunei Vecinătăți va fi și un prilej de promovare a tradițiilor maramureșene, având în vedere faptul că evenimentul va fi organizat ca o sărbătoare a satelor din Maramureșul Istoric, la care sunt invitați să participe toți cei dornici să cunoască specificul zonei și ospitalitatea oamenilor. În curțile gospodăriilor din Muzeul Satului, primăriile orașelor și comunelor din Maramureșul Istoric vor amenaja spații primitoare, în care își vor promova localitățile. Vor fi prezenți meșteri populari, care vor expune spre vânzare obiecte din lemn, cergi, cămeși, trăistuțe, sticle decorate. Vasile Șușca din Săcel și măștile sale unice în toată lumea vor constitui o prezență demnă de luat în seamă. Ceramica tradițională realizată de Daniel Leș va fi expusă spre vanzare pe ulițele Muzeului Satului Maramureșean. Ceramistul Daniel Leș din Baia Sprie va fi reprezentat la Ziua Bunei Vecinătăți de Raul Pop.

Ziua de duminică, 24 iulie, va avea în program și un spectacol artistic pentru toți cei prezenți, fiind invitați artiști și ansambluri folclorice din România și din Ucraina. Surprizele pregătite vi le vom dezvălui treptat, pe măsură ce evenimentul se apropie. Un exemplu de promotori ai folclorului autentic îl reprezintă Măriuca Verdeș și Ansamblul Călineștenii Țării Maramureșului, din comuna Călinești, care ne vor încânta cu prezența lor.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Necenzurat MM, Știrile MM, Maramureș Media, Radio România Sighet, Jurnal MM, Doza 24, Graiul Maramureșului, Maramedia, Sighet FM, TV Sighet, Ziar MM, Detectivul de presă Șoc!, Țara Mea Show, Nord TV, Vocea Transilvaniei, Actual MM, Repere Maramureșene.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns