Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Hramul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia se ţine neîntrerupt de 90 de ani

P.S. Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în muntele cel Sfânt al Rohiei

hram rohiaLuni, 15 august 2016, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe Altarul de Vară al Mănăstirii Rohia, cu ocazia hramului, praznicul Adormirii Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie a asistat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, care, la cei 95 de ani împliniţi, a făcut efortul de a fi în mijlocul credincioşilor veniţi la hramul Mănăstirii Rohia, unde a fost numit stareţ la 25 iunie 1944.

Număr record de credincioşi la hramul din acest an

 

Din soborul constituit cu această ocazie au făcut parte pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. Ioan Pop, consilier eparhial, fiu al satului Rohia, pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii, stareţi de mănăstiri şi monahi, preoţi din parohiile învecinate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi şi teologi din Ţara Lăpuşului, Baia Mare şi Cluj-Napoca, iar la priceasnă a cântat Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

Mulţimea credincioşilor a atins nivelul istoric, cum poate niciodată nu a fost, până acum, atât de mare. Coada maşinilor era de câţiva kilometri, mult în afara satului Rohia. În mulţimea credincioşilor s-au aflat la loc de cinste academicieni, profesori, oameni de ştiinţă, credincioşi veniţi nu numai din satele dimprejur, dar şi din Baia Mare, Ţara Codrului, Ţara Chioarului sau din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj, ba chiar şi din Bucureşti. Aceştia au venit, în primul rând, pentru Maica Domnului, ca să-i aducă mulţumire la cea mai importantă zi care Îi este dedicată: Adormirea. Au mai fost Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, alţi primari din judeţ. În mulţimea credincioşilor s-au aflat monahi şi monahii, stareţe de mănăstiri de la sfintele locaşuri de închinare din jur.

Mare bucurie a creat în rândul credincioşilor sosirea procesiei venite tocmai din Parohia Săcel I, condusă de preotul paroh Dumitru Iuga. Prin aceasta, preotul Dumitru Iuga a dat nu numai un exemplu de cinstire a Maicii Domnului, dar a dorit să fie un exemplu pentru refacerea procesiilor tradiţionale care ajungeau la Rohia de pe satele Lăpuşului şi Chioarului în ziua hramului. Astăzi, în Episcopie, a rămas doar tradiţia procesiunilor de la Mănăstirea Moisei, unde numărul lor se ridică, cu ocazia hramului, la 15 sau chiar mai multe.

 Cuvinte de învăţătură – repere duhovniceşti în viaţa pelerinilor   

„Maica Domnului nu a murit, Ea a adormit, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, adresându-se mulţimii de credincioşi. Nu sărbătorim moartea Maicii Domnului, ci Adormirea Maicii Domnului, pentru că Maica Domnului, spre deosebire de toate celelalte femei, nu a gustat din paharul morţii. Fiul Ei, Domnul nostru Iisus Hristos, n-a părăsit-o pe Mama Lui nici când S-a Înălţat la Cer, nici când a Adormit. Cei ce nu cinstesc pe Maica Domnului săvârşesc o fărădelege neiertată de Dumnezeu. A nu cinsti pe mama ta e cel mai mare păcat.”

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre viaţa Maicii Domnului, care se află sintetizată în troparul sărbătorii, care se cântă de la Înainteprăznuirea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, până la Odovania Praznicului Adormirea Maicii Domnului.

„De Adormirea Maicii Domnului toată omenirea creştină este în sărbătoare, a spus P.S. Iustin Sigheteanul. Ea a fost cinstită încă din timpul vieţii. Noi o supracinstim pentru că e mai mare decât toţi sfinţii. P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit apoi despre ceea ce spune Sfântul Efrem Sirul despre Maica Domnului, despre reprezentarea Maicii Domnului în icoana Deisis, despre cântecele adresate Maicii Domnului de către creştini de-a lungul timpului, pentru ca apoi, să le spună miilor de credincioşilor despre sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. „La Adormirea Maicii Domnului, Iisus Hristos Mântuitorul a venit cu tot Cerul după El, ca să Îi întorcă dragostea pe care I-a dat-o Mama Sa,” a spus Preasfinţitul Părinte.

Cruci Voievodale pentru oameni de ştiinţă

Trei oaspeţi deosebiţi a avut Mănăstirea Rohia la această a 90-a aniversare de la data ţinerii primului hram: fostul ministru al lucrărilor publice şi amenajării teritoriului, prof. Nicolae Noica, cel care a fost primul ctitor al noii biserici a mănăstirii, acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei din Cluj-Napoca. Pe cei trei oaspeţi deosebiţi, P.S. Iustin Sigheteanul i-a distins cu „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Eparhiei.

Plachete aniversare „Rohia – 90”

 

Cu ocazia Simpozionului naţional „90 de ani de viaţă monahală la Rohia”, care a avut loc joi, 28 iulie 2016, egumenul Mănăstirii Rohia, arhim. dr. Macarie Motogna, a acordat plachete aniversare şi diplome aniversare.

Aceleaşi plachete au fost acordate şi azi, luni, 15 august 2016, data când se împlinesc exact 90 de ani de la târnosirea bisericii vechi a Mănăstirii, celor care nu au putut fi prezenţi atunci.

Primul care a primit placheta a fost Î.P.S. Arhiepiscop Justinian, fost stareţ 39 de ani al mănăstirii, P.S. Iustin Sigheteanul, fost, de asemenea, stareţ al mănăstirii timp de mai mulţi ani, azi Arhierei, fostului ministru Nicolae Noica, acad. Eugen Burzo, acad. Marius Porumb, Consiliului Judeţean prin Doru Dăncuş.

 

Un hram binecuvântat

Un hram mare şi frumos, într-o zi cu o vreme nici caldă, nici rece, presărată cu doar câţiva stropi de ploaie mai de dimineaţă, ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Un hram reuşit, cu număr record de pelerini, ceea ce ne face să credem că Mănăstirea Rohia este iubită mult de credincioşi, mai ales pentru rugăciunile călugărilor de aici, ascultate de Maica Domnului şi de toţi Sfinţii, rugăciuni mângâietoare, pe care doar cei ce li se roagă le ştiu. Aici, la Rohia, locul sfinţeşte oamenii, s-a apus pe bună dreptate, pentru că mpleci alt om, atins de sfinţenie.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns