Duminică, 14 august 2016, de la ora 18,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Slujba Vecerniei la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului „Adormirea Maicii Domnului”, în fruntea unui sobor de peste 35 de preoţi şi diaconi.
Din sobor au făcut parte pr. Ioan Pop, consilier eparhial, pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, arhim. dr Macarie Motogna, egumenul sfintei mănăstiri, pr. Ioan Ciceu, fost protopop al Lăpuşului, preoţi din parohiile protopopiatului, diaconi.
La strană s-a aflat un grup de teologi din Ţara Lăpuşului. Cu această ocazie, P.S. Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre pelerinaj, pelerini, locul şi rostul pelerinajului, despre istoria pelerinajului în sânul poporului lui Dumnezeu , pornind de la Vechiul şi Noul Testament, precum şi despre folosul duhovnicesc al pelerinajului.
„Turismul, chiar şi religios fiind, are o altă dimensiune faţă de pelerinaj. Aceasta pentru că pelerinajul este o călătorie cu scop exclusiv duhovnicesc şi are rolul de a-l hrăni pe om şi a-i potoli setea după Dumnezeu”, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.
Cu alte cuvinte, hramul Mănăstirii Rohia a început încă de cu seară, prin Slujba Vecerniei, unită cu Litia, continuată apoi cu privegherea de toată noaptea, în care mulţimea de credincioşi veniţi la hram a putut să se roage împreună cu preoţii. Practic, cine a fost la Rohia la acest hram a putut să se roage întreaga noapte la slujba de priveghere, când a avut loc şi Sfânta Liturghie pentru împărtăşirea credincioşilor, plus celelalte slujbe: Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Maicii Domnului, Prohodul Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu, sfinţirea apei, miezonoptica, dezlegări, rugăciuni şi miruire la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni existentă la Rohia (ea scăpând dintr-un foc prin minunea lui Dumnezeu, care a ferit-o de la distrugere), Utrenia, până în dimineaţa dinaintea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii Arhiereşti din ziua hramului.
Andrei Fărcaş