Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 21 iunie 2024

Pelerinaj la Crucea de pe Ţibleş

Pe Muntele Ţibleş, la cea mai înaltă cotă, 1.839 metri, se află o Sfântă Cruce ridicată cu binecuvântarea Î.P.S. Mitropolit Andrei şi a P.S Iustin Sigheteanul, şi cu sprijinul Primăriei, primar ing. Nicolae Burzo, din iniţiativa şi sârguinţa celor 27 de preoţi şi monahi din Groşii Ţibleşului. Sfinţirea a fost făcută la sfârşitul lunii august 2014.

Crucea de pe TiblesSfânta Cruce, ca o binecuvântare peste ţinuturile din jurul Muntelui Ţibleş, prin formă şi dimensiuni, este, de fapt, un monument din piatră în formă de Cruce, ridicat în memoria tuturor locuitorilor satelor din cele două judeţe din jurul Muntelui, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, care s-au jertfit pentru cauza credinţei celei adevărate, dar s-a ridicat şi pentru toate binefacerile revărsate asupra locuitorilor din Groşii Ţibleşului şi din localităţile din jurul versanţilor Muntelui.

La sfârşitul lunii august din fiecare an, preotul Ioan Ropan Lungu şi credincioşii din localitate fac un pelerinaj sus, la Sfânta Cruce, unde se face un paos pentru cei ce au lucrat la ridicarea monumentului, pentru răposaţii în Domnul din localităţile care străjuiesc Muntele.

Anul acesta data pelerinajului este marţi, 23 august, iar slujba Te Deumului şi parastasul de pomenire a celor trecuţi la Domnul va avea loc, sus la Monumentul Sfintei Cruci, la ora 12,00.

Preotul paroh Ioan Ropan Lungu, consiliul Parohial şi primarul comunei îi invită pe tinerii din comună şi din întreaga Episcopie, care pot urca la cota la care se află monumentul, se participe la pelerinaj. Deplasarea va avea loc pe jos, cu prapori, în cântec de pricesne, trăind bucuria duhovnicească împărtăşită în comuniune.

Haideţi, cu mic, cu mare, sus în Ţibleş, pentru a mulţumi Domnului pentru toate binefacerile primite.

Andrei FĂRCAŞ

Lăsaţi un răspuns