Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

200.000 de lei de la Consiliul Judeţean pentru Festivalul Castanelor

Consiliul Judeţean Maramureș este partener al municipalității băimărene în organizarea Festivalului Castanelor, eveniment ce se desfăşoară, la sfârşitul acestei luni, în Baia Mare.

 

plen-cjÎn cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean convocată pentru marți, 13 septembrie 2016, la ora 14.00, aleșii județeni au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii Protocolului de colaborare între Județul Maramureș și Municipiul Baia Mare pentru organizarea și desfășurarea ”Festivalului Castanelor”. La ședință au fost prezenți 30 de consilieri județeni din totalul de 35, iar votul a fost exprimat de 29 de consilieri, vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș anunțând că nu va vota, pentru a evita orice formă de incompatibilitate.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș a arătat colegilor săi că, în ultima perioadă, Județul Maramureș a încheiat mai multe protocoale cu Municipiul Baia Mare, unul dintre acestea fiind și cel de susținere a candidaturii municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

”Sper ca, în urma prestației pe care municipiul Baia Mare, Fundația Baia Mare 2021 și eu personal am avut-o în fața comisiei care s-a aflat aici, la sfârșitul săptămânii trecute, șansele noastre să fi crescut considerabil. Am avut o serie de protocoale de colaborare și susținere cu municipiul Baia Mare pe acest proiect atât noi, ca și reprezentanți ai Județului Maramureș, cât și unitățile administrativ-teritoriale, dar și și colegii de la Consiliile Județene și Prefecturile din județele vecine: Satu Mare, Bistrița Năsăud și Sălaj. Cu primarul municipiului Baia Mare, Marinel Rob am discutat, punctual, despre Festivalul Castanelor și despre programul artistic care se va desfășura în cadrul acestei sărbători atât de importante pentru băimăreni. Până acum, nu am fost niciodată parteneri direcți ai municipalității, titulatură pe care astăzi o avem. Propun colegilor consilieri județeni să susținem, printr-un efort financiar, organizarea Festivalului Castanelor, îmbunătățind oferta artistică și culturală a acestei sărbători”, a explicat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Propunerea a fost susținută de toți cei 29 de consilieri județeni care și-au exprimat votul, cu amendamentul că Județul Maramureș va fi partener și la următoarele trei ediții ale Festivalului Castanelor.

Marinel Rob: ”Este pentru prima oară când CJ se implică în astfel de evenimente de importanță majoră”

Primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob a arătat că inițiativa Consiliului Județean Maramureș este una lăudabilă, dat fiind faptul că este pentru prima oară când CJ se implică în astfel de evenimente de importanță majoră. ”Mulțumesc în numele Primăriei Baia Mare, a Consiliului Local, dar mai ales în numele cetățenilor municipiului că vă implicați în organizarea Festivalului Castanelor, care va fi unul dintre cele mai importante venimente din Maramureș. Avem licitația adjudecată, avem un organizator al evenimentului, iar în acest moment intrăm cu pregătirile în linie dreaptă”, a declarat Marinel Rob.

După ce comisia de buget-finanțe a Consiliului Județean a dat avizul favorabil, s-a adoptat și proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Maramureș pe anul 2016, prin efecturarea de virări de credite bugetare, suma alocată pentru Festivalul Castanelor fiind de 200.000 de lei. Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” îi revine sarcina de a suplimenta oferta artiștilor care vor concerta pe scena festivalului, precum și gestionarea cu multă transparență a acestor fonduri.

Protocolul între Consiliul Județean și Municipiul Baia Mare, semnat și de consilierii locali

De la ora 15.00, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a fost invitat la ședința de îndată a Consiliului Local Baia Mare, pentru a semna acest protocol împreună cu primarul interimar, Marinel Rob și în prezența aleșilor locali. Șeful administrației județene a fost însoțit și de cei doi vicepreședinți, Ioan Doru Dăcuș și Lucian Titus Morar.

Primarul interimar a explicat consilierilor locali despre protocolul de colaborare care a fost deja semnat în Consiliul Județean Maramureș, precum și despre invitația făcută de municipalitate, aceea de a se alătura în organizarea Festivalului Castanelor. Și aici, președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea a vorbit despre vizita comisiei de acreditare, care s-a aflat sâmbătă, în Baia Mare, pentru a vedea la fața locului dacă municipiul nostru corespunde titlului de Capitală Europeană Culturală în 2021. ”Zilele acestea, la București va avea loc evaluarea finală, iar eu cred în șansele acestui proiect. Cu toții ar trebui să gândim pozitiv în aceste zile. În ceea ce privește Festivalul Castanelor, am avut o întâlnire cu directorii muzeelor din Baia Mare și am convenit ca, în sprijinul acestei sărbători, să fie prelungit programul de lucru, dar, totodată, să fie oferite gratuități cetățenilor și turiștilor care doresc să ne viziteze”, a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Și consilierii muncipali au votat cu 19 voturi pentru și o abținere protocolul între cele două institituții.

 

Lăsaţi un răspuns