În această perioadă, prin punctele de frontieră din zona de competență a I.T.P.F. Maramureș, se constată o creştere a cazurilor în care minorilor cetățeni români nu li se permite ieşirea din România, ca urmare a faptului ca însoțitorii legali nu îndeplinesc condiţiile legale.
Astfel, numai în luna august 2016, în P.T.F. Petea, la frontiera cu Ungaria, s-a înregistrat un număr de 270 de minori (din totalul de 3.800) cărora nu li s-a pemis ieşirea din ţară, deoarece însoțitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a li se permite continuarea călătoriei. În majoritatea cazurilor, însoţitorul minorului, altul decât părintele, nu a prezentat cazierul judiciar, iar în cazul minorilor însoțiţi doar de unul dintre părinți, s-a constatat lipsa împuternicirii notariale.
Pentru o mai buna informare, în ceea ce priveşte situaţia de fapt, venim în sprijinul cetăţenilor şi reamintim condiţiile de ieşire ale minorilor din România, conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Minorii, cetăţeni români, pot călători în străinătate în baza unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, în baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.
Astfel, poliţiştii de frontieră permit ieșirea din țară unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri:
-
în situaţia în care călătoreşte însoţit de ambii părinţi;
-
în situaţia în care călatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, ori dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
-
in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
In cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.
-
in situatia in care calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta extrasul de cazier judiciar si o declaratie:
a ambilor părinţi,
a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă,
a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.
Declaraţia trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
scopul deplasării,
ruta urmată până în statul de destinaţie,
în cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoţitorul.
În situația în care polițistii de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea 248/2005 pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe calatoria acestuia.
Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti si nu sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, se informeaza acestia, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil. In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, politistii de frontiera anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care initiaza procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.
021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române
Reamintim că numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră Române, pe întreg teritoriul ţării, este 021.9590. Acest serviciu funcţionează non-stop, persoanele interesate putând primi informaţii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare în funcţie de scopul călătoriei etc.
Totodată, apelând numărul 021.9590, cetăţenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituţiei şi implicit calităţii de funcţionar public cu statut special etc.
De asemenea, informatiile privind conditiile de calatorie ale cetatenilor romani minori se regăsesc pe site-ul instituţiei www.politiadefrontiera.ro