Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Iustin Sigheteanul, la Mănăstirea Valea Scradei

Miercuri, 7 septembrie, de la ora 17,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba Vecerniei, urmată de slujba Litiei, la Mănăstirea Valea Scradei, Protopopiatul Vişeu, într-u sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, preoţi din parohiile oraşului şi diaconi.

hram-manastirea-valea-scradeiDe sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului a oficiat aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhim. dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă.

Mănăstirea Valea Scradei din oraşul Vişeu de Sus este amplasată pe locul unei vechi mănăstiri, construite în 1719. Mănăstirea a fost distrusă de armata condusă de generalul de tristă amintire Bucow, cel care a distrus peste 150 de mănăstiri din Ardeal, după unii istorici mult mai multe, pentru că vieţuitorii lor nu au vrut să treacă la uniaţie. Biserica mănăstirii a fost salvată şi dusă în satul de atunci, azi cartier al Vişeului de Sus. Vremurile au păstrat o descriere a mănăstirii din 1810.

Noua istorie a mănăstirii începe în 1990, când preotul paroh Vasile Luţai construieşte o biserică din lemn pe vechea vatră monahală, constructor fiind meşterul Ioan Ştiopei, iar pictor profesorul Viorel Nimigeanu. La 13 septembrie 1992 a avut loc sfinţirea complexului monahal de către Î.P.S. Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului.

Mănăstirea de maici este vieţuită din 2013, când se introduce rânduiala duhovnicească mănăstirească. Stareţă este monahia Teofana Ciolpan, iar duhovnic ieromonahul Andrei Roman.

 

Lăsaţi un răspuns