Președintele Comisiei pentru Mediu a Senatului României, senator Octavian Motoc, a lansat un apel către toate autoritățile publice, școlile și ONG-urile de profil din România, de a se implica într-o vastă acțiune de ecologizare a tuturor ariilor afectate cu ocazia Zilei Mondiale a Curățeniei, care va avea loc, la fel ca în fiecare an, în data de 23 Septembrie, potrivit unui comunicat, dat publicității de către Comisia de Mediu a Senatului României.
„România este, din păcate, restantă nu numai la capitolul colectarea selectivă a deșeurilor, ci și la strângerea gunoaielor, în general. Activitatea de salubrizare, de păstrare a unui mediu înconjurător curat, este una care trebuie să se exercite permanent și sistematic, pe baza unor resorturi pornite din educație și civism, dar și a unei bune organizări a departamentelor de profil din cadrul autorităților publice locale.
Conștienți de importanța pe care un mediu curat o are asupra sănătății generale a populației, asupra aspectului general al localităților, a influenței asupra dezvoltării turismului, într-o țară cu resurse importante în domeniu, membrii Comisiei pentru Mediu din cadrul Senatului României lansează un apel către toate autoritățile publice, școlile și ONG-urile de profil din România, ca în data de 23 septembrie – Ziua Mondiala a Curățeniei – să se implice într-o vastă acțiune de ecologizare a tuturor ariilor afectate, din acest punct de vedere.
Pentru o reușită garantată a acțiunii, adresăm rugămintea tuturor primăriilor din țară să inventarieze rapid toate perimetrele cu probleme, pentru a fi apoi distribuite tuturor entităților – școli, ONG-uri, voluntari independenți, etc. – a căror înscriere în acțiune trebuie anunțată din timp la compartimentele de salubritate ale localităților!
Invitam pe toți conducătorii de scoli, licee și facultăți să încurajeze participarea elevilor și studenților la această importantă acțiune!
Lansăm, de asemenea, un apel tuturor magazinelor de tip supermarket din țară, cele mai importante generatoare de deșeuri, ce ajung să altereze natura, să contribuie, în mod gratuit, prin sponsorizări corespunzătoare, constând în saci pentru deșeuri și mănuși de protecție pentru participanții la aceasta importanta acțiune!
Le reamintim primarilor de localități că este necesară implicarea unui număr impresionant de utilaje de colectare și transport a deșeurilor strânse de echipele implicate în campanie!
Să arătăm că și România poate fi o țară curată ca Elveția sau Austria! Și nu doar pentru o singură zi!
LET’S DO IT, ROMANIA!”, se arată în comunicat.