Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 14 iulie 2024

Beuca despre decesul lui Câmpeanu: Moartea distruge multe, dar nu poate distruge amintirile

PNL este în doliu. Ieri, a murit Radu Câmpeanu, primul președinte al Partidului Național Liberal de după reintrarea lui în legalitate, după 1989.

beuca-si-radu-campeanu„Radu Câmpeanu, preşedintele fondator al PNL 1990, a plecat în veşnicie. Moartea distruge multe, dar nu poate distruge amintirile.

În 1990, când m-am înscris în PNL, carnetul de membru mi-a fost semnat olograf de domnul Radu Câmpeanu, preşedintele PNL de atunci. M-am reîntalnit cu domnul Radu Câmpeanu, preşedinte de onoare al PNL, la Congresul Extraordinar din 22 februarie 2013. A fost ultima mea întâlnire cu Seniorul PNL Radu Câmpeanu.
Dumnezeu să dea mângâiere familiei îndoliate”, a scris, pe o reţea de socializare, consilierul judeţean PNL, Ion Beuca.

Fostul liberal Radu Câmpeanu a murit, miercuri, la vârsta de 94 de ani.

„Anunțăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat din viață. Rămâne în inimile noastre ca primul președinte al partidului după 1989, cel care a reînființat PNL după cumplita perioadă comunistă și anii petrecuți în închisoare ca deținut politic. Suntem cu toții alături de familia îndoliată”, se arată într-un comunicat al PNL.

Radu-Anton Câmpeanu (n. 28 februarie 1922, București – d. 19 octombrie 2016) a fost un om politic român, primul președinte al PNL după căderea regimului comunist. A deținut funcția de președinte al PNL din 1990 până în 1993.

Șef al Tineretului Liberal înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost student în decursul războiului. După război, participă la manifestațiile anti-comuniste din 24 – 28 februarie 1945. Arestat în 1948, a petrecut mai mulți ani în închisorile comuniste.

După eliberarea sa ca deținut politic, emigrează în Franța împreună cu soția sa Monica Papadopol și cu fiul lor Barbu. La Paris, se arată foarte activ în rândurile exilaților, dar după sosirea lui Paul Goma, este suspectat ca informator al Securității.

În 1990 revine în țară unde participă la reîntemeierea PNL al cărui președinte va fi între 1990 și 1993, fiind ales senator în legislatura 1990-1992 în municipiul București. A fost candidatul PNL la funcția de președinte al României la alegerile din 1990, când a obținut 10,64 % din voturi și s-a plasat pe locul 2.

În aprilie 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieșirea din Convenția Democrată Română, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%. Deputații și senatorii liberali grupați în Consiliul pentru Refacerea PNL au obținut pe 28 februarie 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea PNL. În funcția de președinte al partidului a fost ales Mircea Ionescu-Quintus.

 

Lăsaţi un răspuns