Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 13 iulie 2024

Ceremonie de comemorare a martirilor de la Moisei

Vineri, 21 octombrie, Primăria comunei Moisei a organizat în localitate o ceremonie militară și religioasă în memoria martirilor uciși în masacrul de acum 72 de ani. În 14 octombrie 1944, unitățile militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, au împușcat 31 de patrioți români, ucigând 29 dintre ei, în două case țărănești din Moisei.

comemorare-eroi-moiseiEvenimentul a început la Biserica ortodoxă din comuna Moisei, unde a fost oficiată o slujbă religioasă. Apoi, prefectul Sebastian Mihai Lupuț, alături de reprezentanți ai Garnizoanei Baia Mare și ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, au depus o coroană de flori la grupul statuar al sculptorului Vida Gheza, ridicat în memoria martirilor de la 1944. În continuare, ceremonia s-a desfășurat în preajma Obeliscului dedicat eroilor de la Moisei. După ce detașamentul de onoare a prezentat onorul prefectului județului Maramureș, a fost salutat Drapelul de Luptă și s-a intonat Imnul Național al României. Preasfinția Sa Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în fruntea unui sobor de preoți, a oficiat serviciul religios și sfințirea coroanelor de flori.

În alocuțiunea sa, primarul comunei Moisei, Toader Ștețcu, a vorbit despre efortul pe care moiseienii l-au făcut pentru restaurarea monumentului lui Vida Gheza, un punct de atracție deosebit al acestei localități.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a spus: “Trebuie să ne amintim și să celebrăm mereu memoria eroilor noştri. Lor trebuie să le fim profund recunoscători. Probabil, acum, ne poate fi greu să înţelegem pe deplin ce înseamnă a-ți da viata pentru patrie. Însă trebuie să înţelegem că fără aceste sacrificii naţiunea noastră nu era azi ceea ce este. Cred în curajul și în spiritul de sacrificiu al românilor. Cred în puterea oamenilor simpli de a schimba istoria. În momentele grele, dar și în vremurile bune, să ne gândim la înaintașii noștri și la tot ceea ce au făcut ei pentru noi. Astăzi ne bucurăm de libertate și de posibilitatea de a ne decide singuri destinul. Avem șansa de a trăi în vremuri de pace, chiar dacă nu lipsite de provocări. Să nu uităm că datorăm aceste privilegii în primul rând înaintașilor noștri, celor care și-au sacrificat viața cu eroism și abnegație. Din când în când, să ne gândim la ei cu recunoștință. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”.

La Obelisc au depus coroane de flori prefectul Sebastian Mihai Lupuț, primarul Toader Ștețcu și urmași ai martirilor de la 1944. În final, un grup de elevi a intonat un cântec patriotic, iar Detașamentul de Onoare a prezentat onorul.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns