Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 22 iunie 2024

Greva din spitale – suspendată temporar

Federaţia Sanitas suspendă temporar greva generală din spitale. Decizia a fost luată urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare. Totuși, sindicaliștii au atras atenția că dacă majorările salariale nu trec de Parlament săptămâna viitoare vor relua greva.

greva-sanitasUn alt motiv care a dus la suspendarea grevei din Sănătate este şi declanşarea codului roşu în contextul exerciţiului de alarmare în caz de cutremur major, ceea ce presupune şi implicarea spitalelor în astfel de intervenţii.

***

Majorările salariale adoptate luni seară în comisii vor intra săptămâna viitoare în plen.

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.

Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Dezbateriile la Comisiile reunite de Muncă şi Buget din Camera Deputaţilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marţi dimineaţă, întrucât trebuie discutate grilele de salarizare, urmând ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 să primească raport de la Comisia Juridică. Proiectul urmează să ajungă apoi în plenul Camerei Deputaţilor care e for decizional în acest caz.

Federaţia Sanitas anunţa, luni seară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliştilor fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.

****

Liderii Sanitas mulţumesc colegilor pentru unitatea şi implicarea de care au dat dovadă. De asemenea, Sanitas mulţumeşte şi pacienţilor pentru înţelegerea acordată, precum şi managerilor unităţilor sanitare care au înţeles importanţa demersului sindicatului.

Lăsaţi un răspuns