Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

În prag de iarnă la firmele de deszăpezire „bate vântul”

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme rea pentru intervalul 12 noiembrie, ora 16:00 – 13 noiembrie, ora 22:00. Vor fi ploi pe arii extinse, iar începând din a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (12/13 noiembrie) şi pe parcursul zilei de duminică, 13 noiembrie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în nord, nord-est, centru şi trecător în vest. Vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 km/h.

frig-si-ninsoareÎn ciuda avertizării transmise, firmele care trebuie să se ocupe de întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor în această perioadă nu sunt pregătite pentru iarnă, spune reprezentanţii Instituţiei Prefectului. Aprovizionarea cu materiale antiderapante lasă de dorit, utilajele nu au fost duse în bazele de deszăpezire, iar pe drumul naţional DN 18 nu s-au montat parapeţi de semnalizare rutieră.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară vineri, 11 noiembri, sub conducerea președintelui, prefectul Sebastian Mihai Lupuț.

Unul dintre puntele de pe ordinea de zi a făcut referire la modul în care s-au pregătit firmele care se ocupă de deszăpezirea şi întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă.

„Având în vedere acțiunea de verificare a stării tehnice a utilajelor de dezăpezire, a stocului de material antiderapant, a marcajelor de semnalizare pentru sezonul rece 2016 – 2017, pentru drumurile naționale și județene din Maramureș, informarea prezentată de reprezentantul Instituției Prefectului – Județul Maramureș a scos în evidență o situație de ansamblu cu multe deficiențe și neconcordanțe la toate bazele de dezăpezire verificate atât la nivelul drumurilor județene cât și la nivelul drumurilor naționale.

Dintre cele 7 baze de dezăpezire la nivelul drumurilor județene, au fost verificate 5: Baia Mare, Ardusat, Lăpuș, Cavnic și Ferești, iar la momentul verificărilor au fost identificate utilaje care acoperă maximum 50% din necesar. Ținând seama de ordinele de intrare în baze a utilajelor de dezăpezire s-au verificat și  4 din cele 7 baze pentru drumurile naționale, dar s-a constatat o pregătire precară pentru sezonul rece care urmează”, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Maramureş.

„Pentru a evita intrarea în sezonul de iarnă în aceste condiții, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a dispus măsuri de urgentare a achizițiilor de materiale antiderapante pentru drumurile naționale și de respectare a ordinului de intrare în baze a utilajelor de dezăpezire și a parametrilor tehnici corespunzători. De asemenea, s-a înaintat o adresă societății care reabilitează tronsonul DN 18 în pasul Gutâi pentru instalarea parapeților de semnalizare rutieră.

Pentru drumurile județene, s-a înștiințat societatea care le administrează cu privire la problemele întâmpinate în anii anteriori și riscul de a se repeta și în acest an dacă nu sunt luate măsurile necesare”, se mai arată în informarea transmisă de Instituţia Prefectului.

 

Lăsaţi un răspuns