Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 23 iunie 2024

LANSARE DE CARTE. „O istorie antropologică a morţii”, la primul volum

Marţi, 29 noiembrie, în foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, de la ora 14:00, va avea loc lansarea primului volum din cele cinci care alcătuiesc lucrarea lui Ioan Botiş intitulată „O istorie antropologică a morţii”. Lucrarea va fi prezentată de prof. univ. dr. Toader Nicoară, directorul Institutului de Studii Doctorale a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

teatrul_municipal_baia_mareSecole lungi din istoria umanităţii moartea a fost ocultată, neglijată sau ascunsă. Destul de recent, cu câteva decenii în urmă, moartea a devenit obiect al unor investigaţii complexe din partea   specialiştilor din cele mai neaşteptate discipline ştiinţifice: medicina, biologia, psihologia, sociologia, dar în egală măsură istoria, antropologia, filosofia şi chiar literatura. Se vorbeşte   astăzi totmai mult în termenii unei ştiinţe complexe şi interdisciplinare, thanatologia, care s-a instituit recent în spaţiul  ştiinţelor umane şi sociale cu rezultate spectaculare.

Cercetarea propusă publicului românesc de către Nelu Botiş în acest primvolum al unei investigaţii de mare deschidere   problematică şi metodologică reprezintă o primă încercare de sinteză a problematicii morţii la noi. Cercetarea are în vedere începuturile umanităţii, volumul de faţă abordează probleme esenţiale  pentru  înţelegerea raporturilor complexe şi complicate pe care societăţile antichităţii le-au întreţinut cu moartea.

Autorul investighează cu metodă lumea culturii primitive inventariind diversele ipostaze ale morţii din antica Mesopotamie,   la morţii răi ai Egiptuluiantic, la spectrele Chinei antice, dar şi în   folclorul celtic, germanic, chipurilemorţii în lumea musulmană şi   în cea creştină, din Extremul Orient în America”, afirmă în prefaţa lucrării prof. univ. dr. Toader Nicoară.  

Lăsaţi un răspuns