În programul de guvernare al PSD, relația dintre stat și mediul de afaceri este privită ca un parteneriat corect, transparent, sănătos și eficient, bazat pe predictibilitate, pe debirocratizare, pe simplificare, pe prevenție, pe relaxare fiscală și pe stimularea dezvoltării. În acest sens, dacă va avea încrederea cetățenilor, PSD va propune înființarea unui minister special pentru mediul de afaceri, Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului, a arătat consilierul județean Liliana Moga, candidat PSD pentru Senatul României la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.
”Relația de parteneriat propusă de PSD are în vedere o frecvență de întâlniri trimestriale cu mediul de afaceri pe tipul de firme mici, mijlocii și mari. Echilibru în activitatea de control prevede informarea preventivă, care va cere ANAF să pună la dispoziția tuturor agenților economici o listă cu societățile comerciale care au înregistrat un comportament fiscal neadecvat cu partenerii lor de afaceri de pe lanțul de activitate. PSD consideră că managerii sau administratorii nu trebuie să mai piardă timp pentru a răspunde solicitărilor organelor de control ale statului, ci consultantul fiscal, contabilul, expertul, auditorul să fie cei care să interacționeze cu instituțiile de control și își asumă și răspunderea”, a declarat Liliana Moga, candidat PSD pentru Senatul României.
În ceea ce privește stimularea garantării, PSD propune împrumuturi garantate de stat cu 80% pentru programele naționale din agricultură, turism, construcții dar și alte domenii, precum și împrumuturi pentru locuri de muncă create de firme în zonele cu șomaj ridicat. Aceste firme vor avea acces la credite în cuantum de 400 de mii de lei per angajat, la care statul garantează 80% din dobândă pentru o perioadă de angajare de minimum trei ani. Un alt program care este solicitat de ani de zile atât de mediul de afaceri, cât și de piața muncii și care este foarte important este corelarea sistemului de educație cu piața muncii din România. În Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului este prevăzută finanțarea unei structuri antreprenoriale la nivelul comunităților locale prin înființarea a cel puțin un incubator, un parc industrial, un parc tehnologic cu un impact bugetar de 200 de milioane de euro anual.
”Ca măsuri de relaxare fiscală, PSD dorește eliminarea celor 102 taxe nefiscale. Urmărim ca impozitul pe venit pentru salariați și pentru pensionari care au veniturile mai mici de 24 de mii de lei pe an să fie 0, iar pentru cei cu veniturile mai mari de 24 de mii de lei anual, impozitul pe venit să scadă de la 16 la 10%. Sunt eliminate contribuțiile pentru șomaj, concedii, creanțe salariale și risc de accidente. Noi avem ca obiectiv dezvoltarea clasei de mijloc într-un mod serios și sustenabil, salarii mari, dar în schimb atractivitatea pentru România să fie predictibilitatea, stabilitatea și un mediu fiscal foarte, foarte atractiv. Avem în intenție, într-un prim calup, 10 mii de start-up-uri, care înseamnă granturi de 100% până la 200 de mii de lei pe proiect pe antreprenor, cu o procedură simplificată, un SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi pentru înființarea firmei, o semnătură electronică gratuită și un cont bancar gratuit. Depunerea și aprobarea proiectelor va dura o zi, online. Sunt foarte mulți tineri în România care au foarte multe idei, multă determinare, curaj, dar au două frâne, două lucruri care îi opresc să facă acest pas: nu au banii de început și sunt îngroziți să intre în labirintul complicat al sistemului public și în birocrație”, a declarat Liliana Moga, candidat PSD pentru Senatul României la alegerile din decembrie 2016.
Biroul de presă al PSD Maramureș