Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 9 septembrie 2024

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt de azi ocrotitorii Sighetului

Marţi, 8 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la catedrala din Sighetu Marmaţiei, cu ocazia hramului. Din această zi, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au devenit oficial ocrotitorii municipiului din Maramureşul Voievodal.

hram-sighetCredincioşii au umplut până la refuz catedrala, iar cei care nu au reuşit să intre în interior, au ascultat Sfânta Liturghie Arhierească de afară.

Un sobor de 18 preoţi şi diaconi a slujit la această Sfântă Liturghie, din care au făcut parte pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, preotul paroh Paul Ioan Tomoiagă, preotul slujitor al catedralei Mihai Oprişan şi preoţi din parohiile învecinate şi de mai departe.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Bunavestire” al catedralei, dirijat de preoteasa Carmen Oprişan, profesoară de religie.

La ectenia pentru morţi a fost pomenit Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, trecut la cele veşnice duminică, 30 octombrie 2016, iar la încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru veşnicul de pomenire ierarh al Maramureşului, pe care credincioşii în păstrează în minte cu pioşenie şi varsă lacrimi în amintirea sa.

La sfânta Liturghie au asistat preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, care şi-a sărbătorit astfel onomastica, primarul Sighetului, Horia Vasile Scubli, secretarul municipiului, Sorin Rednic, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, fost prefect, alte oficialităţi.

* Cuvântul de învăţătură

Un cuprinzător şi lămuritor cuvânt de învăţătură a rostit P.S. Iustin Sigheteanul la Evanghelia sărbătorii, despre îngeri şi cetele îngereşti, de când există, ce au păţit îngerii care s-au mărit şi răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, ce s-a întâmplat cu îngerii căzuţi şi cum s-au transformat ei în demoni, în câte se împart cetele îngereşti şi cui slujesc ele, despre îngerul pe care fiecare om îl primeşte ocrotitor la naştere şi despre alte lucruri nevăzute. Apoi a amintit de câte ori îngerii apar în relatările Sfintei Scripturi, în Vechiul şi Noul Testament, şi cu ce ocazie.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil se află şi pe stema Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, deoarece Stavropighia din Perii Maramureşului, aflată azi în Maramureşul din Ucraina, îi avea ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

* Sfinţii Arhangheli – ocrotitorii municipiului Sighetu Marmaţiei

Declaraţi în 2014, de Consiliul Local, ca Sfinţi ocrotitori ai municipiului Sighetu Marmaţiei, ei au devenit de azi oficial Sfinţi Protectori ai tuturor locuitorilor de aici.

În acest sens, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a emis un Document de Proclamare solemnă, care a fost citit în faţa tuturor credincioşilor prezenţi de pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, în prezenţa oficialităţilor prezente.

Cu această ocazie, a fost binecuvântată icoana celor doi Sfinţi Îngeri protectori, după care P.S. Iustin Sigheteanul a înmânat-o primarului Horia Scubli, pentru ca acesta să o pună la loc de cinste în Primăria municipiului. Totodată, copii sfinţite ale acestei icoane vor fi înmânate tuturor instituţiilor care se află în subordinea Primăriei, pentru a fi puse la loc de cinste pe tot parcursul anilor.

În Declaraţia solemnă se mai spune că ziua de 8 noiembrie din fiecare an, când se cinstesc Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, va fi o sărbătoare în care întreg municipiul Sighetu Marmaţiei îi va cinsti pe aceşti Sfinţi Îngeri, conducători ai cetelor îngereşti şi se vor organiza activităţi culturale deosebite în cinstea lor.

* Copii  – oaspeţi de seamă

La Sfânta Liturghie au participat şi peste 100 de copii din 10 case de tip familial şi din şcoala specială, însoţiţi de supraveghetorii lor.

La sfârşitul Sfintei Liturghii ei au primit iconiţe din mâna Ierarhului, iar la final ei au luat masa împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, în spaţiul destinat activităţilor sociale din subsolul catedralei. A fost un moment de mare bucurie, atât pentru Ierarh, cât şi pentru copii şi însoţitorii lor, alături de preoţii slujitori ai sfântului locaş de închinare.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns