Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 22 iunie 2024

Zetea: Seini este un exemplu de performanţă în administraţie

Joi, 10 noiembrie, la Seini, a avut loc inaugurarea instalației pilot de produce a biogazului. Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta este finanțat dintr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și un grant de la Fondul Global de Mediu, precum și din fondurile proprii ale orașului Seini și ale Consiliului Județean Maramureș.

gabriel-zeteaObiectivul general al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerințelor Directivei Nitrați a Uniunii Europene prin reducerea deversărilor de nutrienți în corpurile de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de localitate și întărirea capacității instituționale și de reglementare. Evenimentul de la Seini a început cu cuvântul de deschidere al primarului orașului, Gabriela Tulbure. Au vorbit și Simona Olimpia Negru, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cornelia Nagy, secretar general adjunct la Ministerul Finanțelor Publice, precum și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Tema ”Biogazul – dincolo de energie verde” a fost prezentat de Naiana Milea, director UMP ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. După tăierea panglicii inaugurale la instalația pilot de producere a biogazului din orașul Seini, viceprimarul Octavian Bodea a prezentat componentele instalației pilot.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că, de-a lungul anilor, a încercat să convingă administrațiile locale de faptul că este necesară o îmbunătățire a activității administrative prin dezvoltarea unor strategii locale, care să urmarească, în pricipal, creșterea resurselor de venit pentru bugetele locale.

 ”Încercăm să promovăm proiectele prin care primăriile să devină cu adevărat autonome, având surse de venit suplimentare pentru a putea implementa proiecte de dezvoltare europeană. Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure și administrația locală au înțeles repede cât de important este acest lucru și au propus Consiliului Județean Maramureș un parteneriat într-un proiect inovativ, unic în țară. Proiectul aduce în Seini noi locuri de muncă, bani suplimentari la bugetul local și, nu în ultimul rând, un impact pozitiv asupra mediului. Vorbim despre un proiect pilot și sper ca, pe viitor, exemplul curajos al administrației seinene și în special al primarului Gabriela Tulbure să fie preluat de cât mai multe localități din Maramureș. Statia de biogaz de la Seini, care acum este funcțională, reprezintă o investitie de peste 3 milioane de euro, finanțată de Banca Mondială în urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Mediului, Consiliul Județean Maramures și Primăria Seini. Seiniul este un exemplu de performanță în administrație și meritul principal este al primarului Gabriela Tulbure. Comunitatea locală își produce acum energia electrică în regim propriu și poate, de asemenea, să furnizeze în sistem surplusul. La Seini există 14 noi locuri de muncă și un mediu mai curat și mult mai puțin poluat”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Gabriela Tulbure: Proiectul este unic în țară

”Am avut parte de o zi cu totul specială înscrisă cu aur în istoria contemporană a comunității noastre. Ne-am bucurat împreună de inaugurarea unei investiții prolifice, o adevărată fabrică care aduce beneficii orașului nostru în cele trei componente, sectorul economic, de mediu și social. Proiectul nostru îndeplinit și funcțional la parametri doriți de șase luni este unic în țară. Cu o aleasă și de marcă asistență am tăiat panglica inaugurală, o încununare a unui efort conjugat de aproape patru ani. Ne-a fost alături ministrul secretar de stat MMAP, Olimpia Simona Negru, colaboratoarea noastră de suflet și dăruire, Naiana Milea, director UMP MMAP, Eugenia Mecea, șef serviciu, Direcția generală investiții MMAP, subprefectul Gavriș Ardelean, președintele Consiliului Județean Maramureș, partener în proiect, Gabriel Zetea, senatorul Sorin Bota, deputatul Călin Matei, viceprimarul Octavian Bodea. Au răspuns invitației noastre constructorii, proiectanții, consultanți, foarte mulți primari, reprezentanți ai protecției mediului, ai universităților, facultăți din domeniul investiției din Baia Mare, Satu Mare, Cluj, fermieri, diverși specialiști, preoți, consilieri locali și alți invitați importanți implicați. Cu mândrie am primit felicitările călduroase adresate nouă, curajului nostru de a implementa ceva unic, ce părea de domeniul științifico-fantastic la început. Suntem fericiți să confirmăm că instalația care de acum rămâne în grija noastră este performantă și total funcțională, având toate autorizațiile primite. Este un succes care ne aduce bucuria în suflet și asumarea responsabilității unui atât de important pas în drumul dezvoltării localității noastre”, a declarat primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns