Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Curs pentru crescătorii de ovine prin asociația „PRO OVIS”

Asociația Județenă a Crescătorilor de Ovine și Caprine „PRO OVIS” Maramureș organizează, în perioada 7-10 februarie, un curs pentru angajarea controlorilor care vor efectua în teren bonitările (evaluările) la ovine. Timp de trei zile, acțiunea se desfășoară la Seini.

În ultima zi va avea loc examinarea cursanților și vizita în teren la ferma președintelui asociației Daniel Pop.

curs oieriLa deschiderea cursurilor a fost prezentă Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini, dr. Ioan Mihalca, șeful Centrului Tehnic Regional 6 Nord Vest, ing. Mândruța Micu, reprezentanta Agenției Naționale de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie București, zeci de fermieri specialiști în zootehnie.

Bonitarea va începe în luna martie și va viza 174 de fermieri, cu un efectiv de peste 45.000 de capete de ovine.

„Asociația noastră este acreditată pentru acest control și vine în ajutorul crescătorilor de ovine pentru a putea beneficia de subvenții în plus. În urma campaniei de informare pe care am efectuat-o în județul nostru am reușit să informăm sute de fermierii (crescători de ovine) despre, sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru anul 2017. Potrivit specialiștilor, sprijinul cuplat va fi în valoare de 14-17 euro/cap ovină, pentru animale înscrise în Controlul Oficial al Producției (COP) la rasa Țurcană. Astfel asociația noastră a reușit să facă primele demersuri pentru a ajuta fermierii să-și înscrie animale în COP și în Registrul Genealogic”, a spus Daniel Pop, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine „PRO OVIS” .

Fermierii îndemnați să aibă grijă de rasele românești

Oficialitățile prezente au apreciat această inițiativă a tânărului președinte Daniel Pop, care vine în sprijinul crescătorilor de ovine din Maramureș, Satu Mare, Cluj și Sălaj, înscriși în asociație. Astfel, directorul dr. Ioan Mihalca a vorbit despre importanța profesiei, de specializarea fermierilor și beneficiile acestora dacă își înscriu animalele în acest COP și în Registrul Genialogic al Rasei.

„COP reprezintă instrumentul principal în procesul de ameliorare genetică, el reprezentând măsurarea și înregistrarea fiecărui candidat la selecție sau a descendenței lui. Rezultatele obținute sunt folosite în evaluarea genetică a candidaților la selecție sau pentru managementul eficient al fermei”, a declarat directorul Mihalca.

Gabriela Tulbure i-a îndemnat pe fermieri să fie uniți, să transmită același mesaj, pentru a fi ascultați de forurile decizionale. A mai spus că se bucură că această asociație a fost realizată de un seinean care este mândria orașului. În final le-a transmis tuturor să se simtă bine la Seini și să producă și mai mult pentru consumul maramureșenilor și, nu numai.

Inginer Mândruța Micu i-a informat pe cei prezenți că este foarte important să nu aducă, la ferme, reproducători din import subliniind că europenii nu vor da exemplarele cele mai valoroase. „Din păcate, doar două specii, ovina și albina, produc materialul de reproducție necesar în țara noastră. Pentru restul speciilor se importă și este un mare pericol. De abia așteaptă europenii să ne aducă reproducătorii, iar apoi să ne ia mieii. Trebuie să avem grijă de rasele noastre”, a spus Mândruța Micu.

Conducerea asociației a promis că va păstra obiceiul de a informa fermierii cu toate detaliile de profil pe care le vor deține, deoarece a observat că mulți dintre ei nu cunosc oportunitățile pe care le au mai ales că, sectorul ovin trece prin momente grele din pricina lipsei pieței de desfacere și prețului scăzut la miel, lână  și lactate.

Vasile Gherman

Lăsaţi un răspuns