Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

PS Iustin: Păcatele nu pot fi abandonate decât prin intrarea în stare de răstignire

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, luni, 27 februarie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Din sobor au făcut parte preoţii slujitori ai Catedralei, alături de Arhim. Dr. Casian Filip, cadre didactice universitare de la Domeniul Teologic al Facultăţii de Litere a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, în frunte cu pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, prodecan, profesori de la Seminarul Teologic, însoţiţi la slujire de pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, inspectorul de religie pr. Florin Hoban.

slujba catedralaPlină ca aproape într-o zi de duminică, interiorul aparte al Catedralei a dat rugăciunilor de căinţă ale Canonului cel Mare, rugăciune unică în tată creştinătatea,  un spor duhovnicesc, care s-a completat fericit cu cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin.

„Prin participarea la slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul facem încălzirea pentru lupta care ne stă înainte în acest post, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este o luptă duhovnicească în care omul doreşte să revină în starea lui firească de chip al Dumnezeu, realizând asemănarea cu El, cu Dumnezeu Creatorul. Şi asemănarea cu Dumnezeu nu o putem face decât arătându-ne iubirea, iertarea, milostivirea şi recunoştinţa faţă de El, Ziditorul nostru.”

Preasfinţitul Părinte Episcop i-a îndemnat apoi pe credincioşi răstignirea propriilor păcate:  „Păcatele nu pot fi abandonate decât prin intrarea în stare de răstignire. Şi starea de răstignire înseamnă renunţarea la drepturile fireşti ale tale în mod liber şi de bună voie. Renunţarea la prea multă mâncare, la prea multă odihnă, ca să nu mai vorbim de băutură în post, renunţarea la capriciile cu care suntem obişnuiţi, la capriciile pe care le avem. Asta însemnează răstignire”, a spus Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului în faţa credincioşilor, între care foarte mulţi tineri.

 

A.F.

 

Lăsaţi un răspuns