Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

De ce avem doar ANAF, nu și AJAF

Înființarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală a avut la vedere o motivație clară: îmbunătățirea colectării taxelor. O motivație mai discretă era legată de tratarea cancerului fiscal, cum era considerată fosta Gardă Financiară. Legată și de înlăturarea multor comisari-șefi de Gardă, care ajunseseră atât de puternici și de neclintit, încât nu mai plecau din funcție decât – vorba lui Iliescu, cu referire la plecarea lui din politică – „cu picioarele înainte” (chestiune ce s-a verificat o dată și în Maramureș).

ajafLa început m-am întrebat de ce, la nivel național,  noua instituție se numea Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar la nivel județean – Agenția Județeană a Finanțelor Publice (AJFP).  Conform uzanțelor, pentru județe în acronim se înlocuia N (de la Națională) cu J (de la Județeană). Dar ar fi rezultat acronimul AJAF,  cu trimitere prea directă spre JAF, ceea care  n-ar fi permis ca în fruntea AJAF-urilor să fie numiți foști comisari-șefi ai bolnavei Gărzi Financiare. Spre deosebire de AJFP (chestiune verificată și la noi în județ).

Grija pentru a nu mai exista JAF-uri de la buget a trecut dincolo de preocuparea lexicală la mai concretul „paza bună trece primejdia rea”. În guvernarea Ponta, prin dispoziții cât se poate de legale,  ofițeri SRI au fost detașați la ANAF. Probabil că prezența lor a ajutat la creșterea încasărilor, din moment ce guvernul Ponta a avut de unde să dea înapoi tot ceea ce guvernarea Boc a tăiat, mai ales din pensii și salarii. Iar guvernul Grindeanu are, deocamdată,  de unde să mărească nițel veniturile românilor. De altfel, șefi din ANAF (cu precădere de la centru și de la direcțiile  regionale, cu iradiere spre șefi ai AFFP) au explicat oamenilor de afaceri că nu-i mai pot ajuta ca pe vremuri, căci au în ceafă niște ochi iscoditori. Cu alte cuvinte, măsura a diminuat corupția fiscală. N-am mai  #rezistat și m-am uitat pe facebook-ul „Corupția ucide”, să văd dacă societatea civilă și feisbucistă cere redetașarea imediată la ANAF a celor 28 de ofițeri SRI, care tocmai au fost retrași de la administrația fiscală. Bineînțeles în ideea de a nu mai permite corupției să ucidă și, astfel, să nu mai fredonăm hitul (adaptat) „Mă ucide ea/ Mă ucide ea/ Ea, corupția”. Când colo – nimic.

Gândindu-mă că Florian Coldea a fost retras de la SRI, abia  #rezist să nu postez propunerea ca de la DNA să fie retrasă Codruța Kovesi. Fie și numai pentru a vedea dacă reacția  pe „Corupția ucide” va fi aceeași: adică, niciuna.

Petre Al. COMĂNESCU

Lăsaţi un răspuns