Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Eveniment organizat de Centrul Cultural al MAI. Poetul-jandarm Vasile Bele a lansat o nouă carte

Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a organizat joi, 11 mai, la sediul Instituției Prefectului – Județul Maramureș, un eveniment literar și muzical sub egida campaniei “Carte – fereastră spre cunoaștere”. Manifestarea a avut loc în cadrul “Săptămânii cărții”, care se desfășoară în perioada 8-12 mai, și este dedicată Zilei Internaționale a Cărții.

saptamana_cartii (3)Cu această ocazie, au fost lansate trei cărți de poezie: “Poet de contrabandă”, de Cezar Haiura, Editura Agnos, Sibiu; “Amprente lirice”, de Mihai Coșerariu, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, și “Clepsidra cu poeme”, de maramureșeanul Vasile Bele, Editura Gutinul, Baia Mare. Cei trei autori sunt membri ai Cenaclului Literar “Nichita Stănescu” al M.A.I. Manifestarea a fost moderată de Lidia Obeadă.

Împreună cu cenaclul, aceasta străbate țara în lung și în lat, organizând evenimente culturale. Membrii cenaclului fac parte din structuri diferite ale M.A.I., provin din zone diverse ale țării și au grade diferite.

Cezar Haiura este paramedic și locuiește la Suceava. Despre el, Lidia Obeadă a spus că este “un poet zburător printre sentimente contradictorii”. Despre cartea sa a vorbit criticul literar Virginia Paraschiv, redactor la site-ul “Porțile Nordului”, care a afirmat că Cezar Haiura face o “contrabandă vicleană, subtilă și dătătoare de dureri de cap prin vămile sufletului”, realizând o “alchimie de argou, jargon, mistică înaltă, lirică erotică subtilă, toate întrupate în poezii complicate, încât eu a trebuit să chibzuiesc vers cu vers”. Autorul a mărturisit, de altfel, că și-a dorit să fie “o voce altfel”.

Mihai Coșerariu este un polițist, poet și cântăreț din Piatra Neamț, care tocmai a publicat cel de-al patrulea volum de poezie, cu o prefață semnată de părintele poet Dorin Ploscaru, care a activat o vreme în Baia Mare. Mihai Coșerariu scrie poezie cu scopul de a o așeza pe note muzicale.

Vasile Bele, de loc din Chiuzbaia Maramureșului, este jandarm și poet, “efervescent, neliniștit și veșnic în căutare de noi valențe poetice”, după cum l-a definit Lidia Obeadă. El a venit însoțit de soția și fiica sa și a mărturisit că meseria nu îl lasă să aloce prea mult timp familiei, fapt pe care îl regretă. Este preocupat de folclor, mărturisind că mentorul său este etnologul Pamfil Bilțiu. De altfel, acesta a participat la eveniment, alături de un alt apropiat al protagoniștilor zilei, Andrei Dragoș, dirijorul Corului bărbătesc din Finteușu Mare. Cu aceeași ocazie, fiica jandarmului, Bianca Bele, a citit poezii scrise de fratele ei, Bogdan George Bele.

Iustin Iulian Melinte, polițist de frontier, și Gheorghe Filip au citit poezii din cărțile lansate de colegii lor, precum iar Iustin Iulian Melinte a citit proză din creația proprie. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de muzică folk, susținut de prof. Cristina Marin , Mihai Coșerariu și tânărul Ionuț Stoian.

Au fost prezenți scriitori maramureșeni, lucrători din cadrul structurilor M.A.I. (inclusiv lt. col. Petru Marcel Florișteanu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean “Pintea Viteazul” Maramureș), alți iubitori de literatură și muzică.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns