Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 15 iulie 2024

Liturghie Arhierească la biserica „Sfinţilor Români” din Vişeu de Sus

Duminică, 25 iunie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” din Vişeu de Sus.

biserica tiptirai

 

Biserica, ai cărei ocrotitori sunt Sfinţii Români, a fost ridicată într-o parohie nouă, înfiinţată în 1999, într-un cartier locuit preponderent de nemţi, veniţi cu câteva sute de ani în urmă, care, în limbaj local, sunt numiţi „ţipţeri”. Numărul lor s-a împuţinat tot mai mult după 1989. Ca urmare, această biserică, ce nu are încă 20 de ani, este cunoscută toponimic ca „Biserica din Ţipţărai”. Aici a sosit în dimineaţa zilei de duminică, 25 iunie 2017, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin ca  să oficieze Sfânta Liturghie Arhierească, la care au venit să se roage împreună cu Episcopul, câteva mii de credincioşi din întreg oraşul.

La sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost întâmpinat de protopopul Vişeului, preot Mihai Chira, de primarul oraşului Vişeu de Sus, Vasile Coman, de un mare număr de credincioşi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în pridvorul bisericii, împreună cu un sobor de 20 de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, condus de cântăreţul bisericesc Ioan Şimon.

Cuvânt de învăţătură

În cuvântul rostit în faţa credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre Lumina Harului Duhului Sfânt, despre rugăciune şi prioritatea acesteia în viaţa noastră, despre  libertatea dată omului de către Dumnezeu şi importanţa alegerii căii pe care să mergem în viaţă, precum şi despre familie şi întemeierea ei pe principii creştine, despre tinerii plecaţi în străinătate, importanţa  şi rolul rugăciunilor noastre în viaţa lor.

„Să alegem ceea ce este mai bun: libertatea în Hristos, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin. Bogăţia duhovnicească. Să întemeiem familia pe principii creştine şi să trăim în familie după rânduielile creştine, frumoase. Că numai aşa ne vom salva comunitatea, şi familia, şi lumea”, a spus  Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Cât priveşte drumul de urmat în viaţă, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a precizat foarte clar:

„Mântuitorul ne învaţă care este opţiunea principală. Şi opţiunea principală în viaţă nu este fuga după bunurile materiale, ci este lupta pentru câştigarea bunurilor veşnice, nu vremelnice. Ne învaţă că Cel ce a făcut Cerul şi Pământul, lumea animală, lumea vegetală, lumea aceasta văzută, cu frumuseţile ei, le poartă de grijă la toate. Dumnezeu nu a creat  lumea ca să o abandoneze şi nu a părăsit-o niciodată după ce a creat-o. A creat-o pentru bucuria şi desfătarea omului şi pentru ca omul să-şi întreţină existenţa biologică sau fizică prin hrana pe care o câştigă din munca de zi cu zi.”

Brâu roşu pentru preotul paroh

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a hirotesit întru iconom pe preotul paroh, adică cu dreptul de a purta brâul roşu, ca o apreciere a strădaniei depuse la ridicarea bisericii în cei 10 ani de când este preot paroh aici, îndemnându-l să lucreze cu aceeaşi râvnă şi de acum înainte, până la finalizarea tuturor lucrărilor.

Binecuvântarea Casei parohiale

Cu ocazia prezenţei în Parohia Ţipţărai Vişeu de Sus, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat lucrările noi executate la casa parohiala situată în apropierea bisericii.

 

 

A.F.

Lăsaţi un răspuns