Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin îşi sărbătoreşte ziua de naştere

  • Vineri, 23 iunie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, îşi sărbătoreşte ziua de naştere şi împlinirea a 56 de ani de viaţă.

Cu această fericită ocazie, vineri, 23 iunie 2017, ora 12,00, în Paraclisul de la sediul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din Baia Mare, str. Avram Iancu nr. 5, va fi oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru darurile revărsate asupra Preasfinţiei Sale de-a lungul anilor.

Cu această ocazie, va putea fi felicitat de oficialităţile, preoţii şi credincioşii din Eparhie.

****

 

episcop iustinCurriculum Vitae

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a născut în 23 iunie 1961, în localitatea Rozavlea, din părinţii buni credincioşi Ştefan şi Maria Hodea, iar la botez a primit numele Ioan.

După absolvirea clasei a VIII-a, a luat contact cu viaţa monahală de la Mănăstirea ”Sfânta Ana” Rohia şi a cerut îngăduinţa Arhimandritului Serafim Man, stareţul de atunci al mănăstirii, pentru a-şi petrece acolo vacanţele. Atât de mult s-a ataşat de viaţa de mănăstire, încât a luat hotărârea de a rămâne în mănăstire toată viaţa.

După doi ani de ascultare la mănăstire, stareţul Serafim Man l-a trimis, în anul 1978, la Seminarul Teologic, pe care l-a absolvit în 1983. În acelaşi an, a fost hirotonit diacon, iar în 1984 a primit taina preoţiei pe seama Mănăstirii Rohia.

O hotărâre de importanţă majoră a fost depunerea voturilor monahale, care s-a petrecut în 1985, când a primit numele de Iustin. Naş de călugărie l-a avut pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian Chira, cel care l-a hirotonit şi întru diacon şi preot.

În mănăstire a îndeplinit ascultarea de secretar, până în 1988, când Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teofil Herineanu i-a încredinţat conducerea provizorie a mănăstirii.

Tot în 1988 îşi continuă studiile în Teologie la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu.

În 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului l-a numit stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.
În 1990 a fost distins cu rangul de protosinghel, de Înaltpreasfinţitul Justinian Chira al Maramureşului şi Sătmarului, iar în 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost rid icat la rangul de Arhimandrit, cu prilejul prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, an în care Mănăstirea Rohia împlinea 70 de ani de la întemeiere.
Obţine titlul de licenţiat în Teologie în anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
În timpul stareţului Iustin Hodea, obştea Mănăstirii Rohia a ajuns, în scurt timp, la 30 de vieţuitori, faţă 4-5 cât avea înainte de 1989. Dintre aceştia, prin purtarea de grijă a întâistătătorului mănăstirii, 13 vieţuitori au urmat cursurile Seminarului Teologic, 9 cele ale Facultăţii de Teologie, iar 6 au urmat cursurile de doctorat (2 la Tesalonic şi 4 în ţară).
În 1994, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, la data de 22 martie, Arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, primind titulatura de „ Sigheteanul”, iar în Duminica a V-a din Postul Mare, în 17 aprilie 1994, a fost hirotonit întru Arhiereu de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Dr. Antonie Plămădeala, împreună cu un sobor de ierarhi: Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Preasfinţitul Justinian Chira, Preasfinţitul Andrei Andreicuţ, Preasfinţitul Calinic Argatu, Preasfinţitul Ioan Mihălţan şi Preasfinţitul Emilian Birdaş.

Ca Arhiereu-vicar, Preasfinţia Sa a continuat şi coordonarea vieţii monahale de la Mănăstirea Rohia, ajutat de un egumen, precum şi a întregii vieţi monahale din cuprinsul Eparhiei.

Ca activitate pastoral-misionară, a târnosit şi resfinţit biserici, a hirotonit preoţi şi diaconi, a adresat multe cuvinte de învăţătură pentru întărirea credinţei strămoşeşti şi îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti a fiilor Bisericii noastre, a coordonat sectoarele cultural, patrimoniu bisericesc, pictură bisericească, social şi teologic-educaţional ale Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, iar din 1999 a preluat grija lucrărilor de construire a noii Catedrale Episcopale, al cărei demisol a fost târnosit la 9 septembrie 2003, de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist al României şi Preafericitul Părinte Patriarh Petros al VII- lea al Alexandriei şi al întregii Africi.
          S-a ocupat personal de organizarea celor 5 vizite patriarhale în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului: Preafericitul Teoctist (1998 – Sighetu Marmaţiei; 2000 – Tăşnad; 2003 – Rozavlea şi Baia Mare, Preafericitul Daniel Ciobotea (2009 – Baia Mare, ridicarea la rang de Arhiepiscop onorific a Î.P.S. Sale Justinian Chira; 2012 – Mănăstirea Bârsana şi Negreşti Oaş).
În Sfântul Sinod, Preasfinţitul Iustin face parte din Comisia pentru Doctrină, Viaţă Monahală şi Misiune Socială.
De asemenea, este preşedintele Fundaţiei culturale ”Nicolae Steinhardt”, care are sediul la Mănăstirea Rohia.
Duminică, 30 noiembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian trece la Domnul, conducerea Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului revine, conform reglementărilor legislaţiei bisericeşti, ca locţiitor de Episcop, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, ceremonia înmormântării având loc în 3 noiembrie 2016, sub directa coordonare a Preasfinţitului Părinte Iustin. Parastasul de pomenire la 40 de zile are loc în 8 decembrie 2016, luând sfârşit perioada de doliu.

În 9 decembrie 2016, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în consultare cu Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, îl desemnează pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, alături de Arhimandritul Timotei Bel, exarh mănăstiresc, să candideze pentru scaunul vacant al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 16 decembrie 2016, l-a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Iustin în scaunul vacant de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, cu 36 de voturi pentru din 43 de voturi valid exprimate.

Întronizarea a avut loc în 27 decembrie 2017, ziua de prăznuire a Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezenţa unui sobor de 17 ierarhi, a sute de preoţi din întreaga Eparhie şi a peste 7.000 de credincioşi.

Astfel, Preasfinţitul Părinte Iustin devine al 30-lea Episcop al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, în cei peste 600 de ani de existenţă.

Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast şi important cuvânt de învăţătură, urmărit de întreaga ţară.

Din 1994, când a devenit Arhiereu, şi până în prezent, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotonit peste 400 de preoţi şi diaconi.

Este doctor în Teologie cu teza ” Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între mărturie şi mesianism iudaic, în descrierea Evangheliilor şi a literaturii necreştine”, susţinută public în cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Catedra de studii biblice, în noiembrie 2011, avându-l ca îndrumător ştiinţific pe Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană.

A publicat peste 45 de studii şi articole în reviste de Teologie din judeţ şi din ţară.

A fost distins, de-a lungul anilor, cu:

Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni – conferit de Preafericitul Părinte Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române;

Titlul de Cetăţean de Onoare – conferit de peste 25 de primării de municipii, oraşe şi comune din cuprinsul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Titlul de Omul anului 2012 – conferit de Consiliul Judeţean Satu Mare.

 

 

 

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţia Voastră!

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns