Primul registru electronic național al pacienților cu melanom a fost lansat, la Cluj-Napoca, de Societatea Română de Dermato-Oncologie, în cadrul unei conferințe naționale care are loc zilele acestea, arată Agerpres.
”Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat în cadrul conferinței de la Cluj-Napoca primul registru electronic național pentru bolnavii de melanom, adulți și copii, deoarece la nivelul Ministerului Sănătății așa ceva nu există. Este important un astfel de registru pentru a se ști câți bolnavi de melanom avem, deoarece au apărut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, și este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente. Solicităm ajutorul Ministerului Sănătății pentru popularizarea acestui registru și să se decidă obligativitatea înregistrării bolnavilor cu melanom de către cadrele medicale”, a spus presei președinta Societății Române de Dermato-Oncologie, Rodica Cosgarea.
Medicul clujean a precizat că un registru, care nu era însă electronic, a fost creat în urmă cu trei ani pentru cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest a României. În acesta s-au înregistrat, până în prezent, de către medici, 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom.
Conferința se desfășoară până în 17 iunie, la eveniment fiind prezenți peste 300 de specialiștii dermato-oncologi din România și mai multe țări europene. În cadrul conferinței vor fi abordate teme referitoare la leziuni precanceroase, tumori cutanate și melanom.
***
Potrivit specialiștilor, melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, numărul cazurilor crescând în ultimii 30 de ani atât în Europa, cât și în SUA.