Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

Vreme instabilă. Furtună cu bulgări de gheață

Vreme instabilă anunță meteorologii pentru această perioadă. Se vor înregistra temperaturi ridicate, dar și furtuni.

furtuna cu gheataDisconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

Dacă în prima parte a zilei, în Maramureș, a ieșit soarele, la orele amiezii și-au făcut apariția ploile. În zona Chioar a plouat abundent și s-au înregistrat căderi de grindină. Pe alocuri a căzut gheață de dimensiunea unui ou de găină.

 

În Baia Mare, din cauza ploii mai multe străzi s-au transformat în „lacuri”.

 

  • Comandament la sediul MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a convocat, împreună cu ministrul Sănătății, un Comandament de caniculă care s-a desfășurat, la sediul MAI, în prezența prefecților și conducătorilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

 

Carmen Dan a subliniat faptul că ”principala prioritate pentru autorități este să vină în sprijinul populației și să transmită o serie de recomandări care să conducă la evitarea unor situații de risc”.

De asemenea, a solicitat prefecților din județele aflate sub avertizare de caniculă să monitorizeze permanent efectele temperaturilor ridicate asupra populației și să verifice stocurile de medicamente de urgență, în special cele destinate afecțiunilor care sunt agravate de caniculă.
Identificarea spațiilor climatizate, a locurilor pentru amplasarea unor puncte de prim-ajutor și existența rezervelor de apă au fost alte aspecte discutate în cadrul ședinței.
Totodată, ministrul Afacerilor Interne a cerut structurilor pentru situații de urgență o atenție crescută pentru că există riscul unor incendii de vegetație.
În cadrul Comandamentului, reprezentantul Administrației Naționale de Meteorologie a menționat că perioada cu temperaturi ridicate se va manifesta până duminică, existând posibilitatea emiterii în zilele următoare și a altor avertizări meteorologice, inclusiv de Cod Roșu de caniculă.

 

  • Recomandări

Persoanele în vârstă și minorii să evite deplasările între orele 11.00 și 18.00 sau expunerea prelungită la soare, iar copiii să fie supravegheați în permanență, în special pentru că este o perioadă de vacanță.

Pentru această perioadă, la nivel național sunt disponibile, în medie, 840 de ambulanțe și 270 autospeciale SMURD care pot interveni la solicitările cetățenilor. În funcție de evoluția situației, numărul echipajelor de intervenție poate fi suplimentat. Totodată, în cele 7 puncte de operare aeriană, la nivelul întregii țări, sunt pregătite 9 aeronave SMURD care acționează în cazurile deosebite.

Comandamentul s-a desfășurat în sistem videoconferință cu Instituțiile Prefectului, la aceasta participând, din partea MAI, secretarul de stat Raed Arafat și șefii structurilor pentru situații de urgență, dar și reprezentanți ai ANM, INMH, Ministerului Sănătății, Direcțiilor de Sănătate Publică, Ministerului Mediului, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Energiei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Lăsaţi un răspuns