Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 27 martie 2023

Cercetări prin proiectul „O arheologie a munţilor din Maramureș”

În perioada 17-30 iulie va avea loc prima etapă a cercetărilor arheologice prevăzute pentru anul 2017 în cadrul proiectului „O arheologie a munţilor din Maramureş” coordonat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București.

munti mm

Alături de cercetători de la cele două instituţii coordonatoare vor fi prezenţi studenți de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Ioan Raica din Sebeș, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și doctoranzi de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Germania.

Obiectivele campaniei din acest an urmăresc să evidenţieze rolurile pe care munţii din regiunea Maramureşului istoric le-au avut în vieţile oamenilor de-a lungul timpului, să identifice şi să documenteze o serie întreagă de vestigii arheologice care datează atât din trecutul preistoric cât şi din cel recent, deschizând noi direcţii de abordare şi înţelegere arheologică a munţilor. Echipa proiectului se va concentra pe identificarea unor noi situri preistorice la altitudine în zona Vârfurilor: Geamănu, Gârgălău, Știol şi Cearcănul, a Podului Prelucilor, Fântânii Stanchii și Pasului Prislop. Nu în ultimul rand, cercetarile arheologice vor avea în vedere și identificarea ruinelor unor Wachthaus-uri (posturi de pază) din secolul al XVIII-lea ce apar reprezentate pe hărțile Josephine. De asemenea, vor fi înregistrate și documentate construcţiile și fortificațiile militare aparținând celor două războaie mondiale.

Anul acesta, pe lângă suportul financiar oferit de Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, proiectul a primit o sponsorizare din partea INDFLOOR GROUP Baia Mare.

 

Lăsaţi un răspuns