Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Preasfințitul Iustin: În jurul preotului se păstrează unitatea comunităţii

Duminică, 3 septembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica Parohiei Pomi, Protopopiatul Satu Mare, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească şi a rostit un cuvânt de învăţătură.

pomi bisericaSlujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu respectarea tuturor rânduielilor canonice ale Bisericii Ortodoxe, ca urmare a refacerii Sfintei Mese şi reorganizarea Sfântului Altar.

Astfel, în piciorul Sfintei Mese au fost puse Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici şi Documentul de Sfinţire, introduse într-un tub de inox, bine închis, aşezat în nisip foarte uscat, ca să se păstreze foarte mulţi ani, peste care s-a turnat ceară topită. După spălarea Sfintei Mese cu apă şi săpun, şi apă de trandafiri, şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, în cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti, gravate pe piatră, pentru a rezista foarte mult în timp. Sfintele icoane ale Sfinţilor Evanghelişti au fost fixate cu ceară topită, iar peste ele s-a pus giulgiu, care înfăşoară Sfânta Masă până jos. Sfânta Masă simbolizează Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos şi este, după sfinţire, cel mai sfânt loc de pe pământ. Biserica a fost unsă în exterior cu Sfântul şi Marele mir.

Sfântul locaş de închinare a fost construit în 1856, din piatră masivă. Pictura a fost executată de Aurel Mureşan din Satu Mare, în anii 1892-1893. Biserica are trei clopote vechi, turnate în 1879 şi 1921. Din 1985, sub păstorirea preotului Gheorghe Onea, au fost executate mai multe lucrări: reorganizarea Sfântului Altar, restaurarea iconostasului, construirea şi pictarea a două pridvoare, renovarea exteriorului, montarea de gresie nouă în toată biserica, s-au pus geamuri şi uşi noi, s-a introdus încălzirea centrală, s-au cumpărat două policandre noi, s-au automatizat clopotele, a fost ridicat un monument închinat eroilor din cele două războaie mondiale, s-a ridicat o nouă casă parohială etc.

Sfânta Liturghie Arhierească

După oficierea Slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat, pe o scenă amplasată în curtea bisericii, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, între care pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, preotul paroh Gheorghe Onea, Protos. Gherontie Nergheş, stareţul Mănăstirii Măriuş, preoţi din parohiile învecinate şi din protopopiatele Episcopiei.

A fost o duminică înălţătoare, plină de sfinţenie în Parohia Pomi din judeţul Satu Mare, la care au sosit să se închine şi să se roage o mare mulţime de credincioşi, între care, la loc de cinste, s-au aflat oficialităţile judeţene: prefectul Darius Filip al judeţului Satu Mare, Ioan Rus, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, primarul Ioan Grad al comunei Pomi, consilieri judeţeni din judeţele Satu Mare şi Maramureş, toţi prezenţi, spre lauda lor, şi la slujba de târnosire.

După o noapte şi o dimineaţă în care ploaia intensă nu s-a oprit, odată cu sosirea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin ploaia s-a oprit şi a urmat o jumătate de zi fără ploaie, ba chiar şi cu soare. După încheierea Sfintei Liturghii minunea s-a terminat şi a început să plouă din nou, cu o ploaie mocănească, de toamnă, iar mai târziu a venit o ploaie zgomotoasă. A fost o minune, şi nu singura, la care cei care îl însoţesc pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin au văzut-o de multe ori.

            Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

            În timpul Sfintei Liturghii a fost sfinţit întru ierodiacon monahul Damian Barbul, iar întru preot diaconul Răzvan Bogdan Pintea, pe seama Parohiei Roşiori, Protopopiatul Satu Mare, în urma concursului organizat de Episcopie.

Cuvânt de învăţătură

Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, rostit în timpul Sfintei Liturghii, a avut ca bază de pornire Evanghelia Duminicii, cu pilda lucrătorilor răi, ocazie de a prezenta credincioşilor, antitetic, exemplul omului bun, după pilda Mântuitorului, care trebuie să se reflectă în cea a preotului de enorie. Aşadar, vorbind despre misiunea preotului de a păstori turma încredinţată, Preasfinţitul Părinte Episcop a  subliniat:

„Numai preotul răspunde de trup şi suflet, de fiinţa omului întreagă şi de mântuirea lui. Aici este responsabilitatea înspăimântătoare, cutremurătoare a unui preot. De aceea îi este cel mai greu preotului. Peste el vin cele mai multe necazuri.  De aceea, are nevoie de multă rugăciune. De multă înţelepciune. De multă răbdare. În jurul preotului se păstrează unitatea comunităţii. Responsabilitatea este foarte mare. Ca să-i poată conduce pe credincioşi, trebuie să fie el lumină lumii şi sare pământului. Preoţii aduc pe oameni la Dumnezeu, ca să se mântuiască. Îi fac să înţeleagă când uită. Le reamintesc că s-au abătut de pe cale, în scaunul de spovedanie. Preotul nu-şi judecă şi n-are voie să-şi judece credincioşii.”

Sfinţirea monumentului

Cu ocazia târnosirii bisericii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat Monumentul ridicat, în 2014, de parohie, în cinstea eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, spre veşnica lor amintire. Sunt trecute pe Monumentul în formă de cruce numele tuturor eroilor căzuţi în cele două conflagraţii mondiale, în jur de 50.

Distincţii

La încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit preotului paroh Gheorghe Onea, în semn de apreciere, o cruce pectorală, iar Consiliului Parohial, primarului şi binefăcătorilor câte o Diplomă de vrednicie.

Preotul paroh a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Naşterii Maicii Domnului, pentru a îmbogăţi Muzeul Episcopiei.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns