Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Manifestare la Șomcuta: „Personalități feminine din istoria neamului românesc”

Zilele trecute, Centrul de Documentare și Informare (CDI) din cadrul Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare a găzduit o manifestare cultural-artistică de excepție. Organizatorii evenimentului au fost Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” (director prof. Corina Sanda Muntean) și Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărțământul Șomcuta Mare (președinte prof. Alina Angela Talpoș), iar activitățile s-au derulat sub ediga ,,Personalități feminine din istoria neamului românesc”.

centenar somcutaProiectul cultural-educațional a avut la baza moto-ul ,,Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul” și a mizat pe faptul că însușirea cunoștințelor istorice le permite elevilor să se raporteze la trecut, să înțeleagă evoluția fenomenelor sociale, politice și economice ale unei națiuni. Acțiunile derulate în cadrul proiectului au fost motivate de convingerea că generațiile trecute reprezintă, cu siguranță, o treaptă esențială spre consolidarea culturii și civilizației din prezent. Coordonatorii proiectului (prof. Alina Angela Talpoș și bibliotecar Onorica Târziu – inițiatorul manifestării) consideră că acesta va contribui la îmbogățirea bagajului de cunoștințe al elevilor, fiind una dintre activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Din echipa de proiect au făcut parte profesorii Cornel Cioară, Izabela Lorincz, Claudia Măglăviceanu și Mărioara Duruș.

,,În cadrul acestei manifestări ne-am propus să-i antrenăm pe elevii noștri în activități cât mai variate și bogate în conținut, care să le dezvolte sentimentul de mândrie națională și de prețuire a trecutului istoric al neamului românesc. Ne-am axat pe cunoașterea unor  personalități feminine care s-au remarcat prin faptele lor  de-a lungul vremii. Elevii clasei a IX-a UA, sub coordonarea profesorului Cornel Cioară, au realizat o activitate de cercetare-documentare, care a avut ca produs final o prezentare power point. Fiecare echipă de lucru a prezentat detalii despre personalitățile Elisabeta Rizea, Ecaterina Teodoroiu, Regina Maria, Regina Elisabeta a României, Martha Bibescu. Ne propunem ca pe viitor să continuăm șirul evenimentelor de acest gen, deoarece generația tânără trebuie să fie îndrumată spre a-și prețui trecutul și a-și respecta valorile naționale”, a punctat prof. Alina Talpoș.

Aceste prezentări au fost completate de momente de recitare și interpretare muzicală, cu tematică specifică Zilei femeii. Au recitat poeme pline de emoție elevii Daiana Mureșan, Ana-Maria Mureșan, Luca Butean, David Duruș, iar cântecele au fost interpretate cu sensibilitate de Carina Buda, Denisa Dragoș și Antonia Criste. O reprezentație instrumentală de excepție a fost oferită la taragot de elevul Răzvan Buhai.

Cei prezenți au putut admira și o expoziție de fotografii, care a surprins instantanee din viața personalităților prezentate în cadrul activității. Elevii implicați și dascălii coordonatori au fost recompensați de directorul unității școlare cu diplome, care să le amintească de acest eveniment.

 

 

A.T.

Lăsaţi un răspuns