Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Chiuzbaia

An de an, în prima vineri de după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Creștinii prezenți la sfintele lăcașe de cult vor lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub denumirea de Aghiasma Mică.

varlaam chiuzbaiaLume multă este așteptată la Mănăstirea Chiuzbaia, unde starețul Varlaam Coroian s-a pregătit din timp pentru acest eveniment religios. Sfânta Liturghie, oficiată de peste zece preoți din împrejurimi, va începe la ora 10.

Din strădania starețului, construcția Domnului a fost extinsă an de an, astfel că putem spune negreșit că s-a conturat un frumos ansamblu arhitectural ce poate fi numit „Athosul Maramureșului”. În prezent se lucrează la clopotniță, iar pentru achiziționarea clopotelor starețul Varlaam face apel la binefăcători.

Mănăstirea Chiuzbaia se află la 7 km nord-vest de Baia Mare și a fost construită între anii 1995-1998. Se spune că acest lăcaș de cult s-a născut dintr-un vis al preotului Viorel Mada din Chiuzbaia, în care i s-a poruncit să ridice o mănăstire, care a prins contur, fiind sfințită de Preasfințitul dr. Iustin, episcop al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Sărbătoarea are o istorie veche de 1500 de ani şi evocă un miracol care datează din secolul al V-lea, pe vremea evlaviosului Leon cel Mare, cu puţin timp înainte ca acesta să ajungă împărat.

La finalul rugăciunilor din această zi, starețul Varlaam îi invită pe credincioși la o agapă frățească, din meniu făcând parte godinașul prăjit la cuptor.

Vasile Gherman

Lăsaţi un răspuns