Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Elevi din Ucraina, în tabără la Șomcuta Mare

11 copii din Ucraina participă, în această perioadă, într-o tabără de vară la Șomcuta Mare –  Majoritatea au vârsta de 14 ani și sunt elevi ai liceului din Nadvirna (Regiunea Ivano-Frankivsk) – localitate înfrățită cu orașul Șomcuta Mare.

tabara de vara somcutaActivitatea face parte dintr-un parteneriat educațional multicultural internațional și se desfășoară cu sprijinul Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare și a administrației locale, parteneri fiind Consiliul Județean Maramureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Complexul Astronomic Baia Mare. Tabăra de vară „La Corneasa” se desfășoară, la Șomcuta Mare, în perioada 10-16 august. În acest proiect sunt implicați 11 elevi din orașul Nadvirna, cât și 12 copiii de la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare. În intervalul 25-31 august, elevii și dascălii de la Șomcuta vor întoarce vizita colegilor din Ucraina.

 

 

Proiectul este coordonat de prof. Corina Sanda Muntean și prof, inv. primar Ildiko Terezia Grama, iar partea ucraineană are coordonatori pe prof. Khrystyna Bohoslavets și prof. Olesia Andrusiak.

Prin acest proiect se urmărește realizarea unui schimb de experienţă între cele două unităţi şcolare, desfăşurarea unor activităţi plăcute, într-un mediu diferit decât al sălii de clasă, realizarea cadrului adecvat unei bune comunicări între elevii din țări diferite și promovarea promovarea colaborării între elevi, cadre didactice şi părinţi, dar și cunoaşterea elementelor de geografie locală, a tradiţiilor şi obiceiurilor locale și cultivarea sentimentului de patriotism local.

În cadrul acestui proiect copiii au vizitat orașul, dar și o fabrica de zacuscă, au văzut cu se prepară plăcinta creață, gogoșile și pâinea la cuptor, au văzut cum se fac pălăriile maramureșene și au învățat câțiva pași din dansul popular.

Din program nu a lipsit vizitarea Centrului de Echitație de la Curtuiușu Mare și excursie la Cheile Lăpușului. Urmează vizitarea muzeelor și a planetariului din Baia Mare, dar și a instituțiilor din Șomcuta Mare.

 

Lăsaţi un răspuns