Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 aprilie 2024

Delegație din Nadvirna, la Șomcuta Mare

Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, a primit vizita unei delegații din Ucraina. Este vorba de o delegație din orașul Nadvirna (Regiunea Ivano-Frankivsk) – localitate cu care Șomcuta Mare a semnat, în urmă cu doi ani, un protocol de înfrățire.

delegatie din ucraina la somcutaDelegația este formată din Zinoviy Andriyovici, primarul orașului Nadvirna, directorul de spital și cel al liceului auto din localitate, precum și șeful Inspectoratului de Pompieri și fostul primar. Oaspeții ucraineni au fost primiți, astăzi, la Primăria Șomcuta Mare de către edilul orașului. Alături de primarul Gheorghe Buda, la discuții au participat: Ana Lucreția Moldovan, inspector general școlar, Corina Muntean, director al Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare.

delegatie din nadvirna la liceuOaspeții au trecut și pe la unitatea de învățământ pentru a vedea dotările, fiind interesați, în special, de laboratoarele de informatică, dar și pe la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. „Ne considerăm orașe înfrățite și suntem ca frații. Am format o delegație cu oameni de seamă ce reprezintă diferite domenii de activitate: Sănătate, Învățământ, situații de urgență. Dorim să vedem ce putem face, în următorii ani, pentru a întări și dezvolta colaborarea noastră. Chiar dacă, acum, în Ucraina, sunt probleme, sperăm să găsim susținere, sprijin material, dar și idei pentru reformele noastre”, a declarat primarul orașului Nadvirna.

primari nadvirna, somcuta mare„Au trecut doi ani de la prima noastră întâlnire și, în acest interval, am avut o colaborare bună și fructuoasă. Tabăra de vară organizată anul trecut în Șomcuta Mare și la Nadvirna a fost un schimb de experiență benefic pentru elevii și dascălii din cele două zone. Sperăm ca în acest an să putem organiza o nouă ediție. De asemenea, s-a colaborat pe linie de sănătate, cultură și sport, dar se dorește și inițierea unui schimb de experiență în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a vedea obiceiurile și tradițiile”, a declarat Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare.

Gheorghe Buda a mai subliniat că oaspeții ucraineni au cerut informații despre accesarea fondurilor europene, gestionarea situațiilor de urgență, dotarea școlilor, a spitalelor etc.

„Maramureșul este singurul județ din țară care are liceu cu predare în limba ucraineană. Orice vizită bilaterală în domeniul învățământului este benefică pentru ambele părți. Susținem această colaborare și voi solicita departamentului pentru proiecte să identifice surse de finanțare pentru schimburi de experiență între elevii din cele două orașe”, a punctat Ana Moldovan.

La finalul discuțiilor, primarul Gheorghe Buda le-a înmânat câte un cadou oaspeților ucraineni din partea administrației locale.

 

Lăsaţi un răspuns