Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Condamnare pentru arhitectul Dinculescu

Luare de mită este obiectul dosarului în care a fost judecat la Tribunalul Maramureș, Mircea Dinculescu, fost arhitect șef al municipiului Baia Mare.

Miercuri, 17 aprilie, instanța s-a pronunțat. Dinculescu a fost condamnat

dinculescu-400x394

pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Conform instanței se aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau funcţii publice,dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita funcţia de arhitect in cadrul unei instituţii/autorităţi publice) Cod penal pe o durată de 3 ani.

În temeiul art. 91, 92 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului pe un termen de supraveghere de 4 ani. Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 zile, cu excepţia zilelor nelucrătoare, într-o instituţie publică din cadrul Primăriei Municipiului Cluj Napoca (instituţia şi tipul de activitate vor fi stabilite de serviciul de probaţiune).

Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel.

***

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2016, inculpatul Dinculescu Mircea, în calitate de arhitect șef în cadrul Primăriei Baia Mare, a pretins de la inculpatul Vaida Florinel – Mihăiță bani și bunuri în valoare totală de 37.750 lei, din care a primit 300 euro și 100 lei.
Foloasele respective au fost pretinse și primite de inculpatul Dinculescu Mircea în vederea facilitării obținerii avizelor necesare pentru un imobil construit de omul de afaceri în municipiul Baia Mare, în condițiile în care arhitectul șef avea cunoștință despre faptul că acesta din urmă nu respectase proiectul de construcție, că modificase proiectul de structură și despre alte aspecte care impuneau demolarea construcției.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumei de 1.350 lei, ce aparține inculpatului Dinculescu Mircea în vederea confiscării speciale.

 

Lăsaţi un răspuns