Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 12 iunie 2024

Bibliotecă pentru românii din Berna

Vești bune pentru românii care locuiesc în Elveția. Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia românească ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din Berna, capitala Elveţiei. Aici oficiază de 15 ani preotul Gheorghe Laurenţiu Precupi. Cu această ocazie a binecuvântat Centrul Cultural nou înfiinţat aici.

preoti si copiiDin soborul slujitor au făcut parte arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar (care a mai slujit în această parohie pe perioada studiilor în Elveţia, la Bessey, când îl înlocuia pe preotul paroh), arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, arhid. Ionuţ Todorca, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de cântăreţi de la strana bisericii. S-au rugat împreună cu soborul credincioşi români care se află în diaspora românească din Elveţia, dar şi credincioşi ortodocşi de alte naţionalităţi din Berna şi împejurimi.

Binecuvântarea Centrului Cultural al parohiei

În urmă cu un an, Parohia „Sfântul Gheorghe” din Berna, singura de acest fel din capitala Elveţiei, deşi are în componenţă o comunitate de doar 250 de suflete, a înfiinţat şi dotat, prin grija părintelui paroh Gheorghe Laurenţiu Precup, un Centru Cultural, care să fie spre folosul celor care vorbesc şi simt româneşte. Preasfinţitul Părinte Iustin, a sfinţit, locul viitoarei biblioteci care va fi amenajată și dotată cu 10.000 de cărți dăruite românilor din Berna. Biblioteca va fi parte integrantă a Centrului Cultural „Sfântul Nicolae” al comunității românești din Berna. Aeasta va purta numele „Nicolae Steinhardt” și îl va avea ca patron cultural pe Monahul cărturar de la Mănăstirea Rohia. Biblioteca face parte din Proiectul eparhial pe anul 2019 inițiat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului. Dotarea bibliotecii se va realiza în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare și Fundația „Nicolae Steinhardt”.

„Întrucât ne aflăm în Anul Omagial al satului românesc, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi-a propus înfiinţarea mai multor biblioteci, atât în comunităţile rurale din ţară, cât şi la comunităţile româneşti de peste hotare, prima comunitate cu care începe derularea proiectului nostru este aceasta din Berna”, a declarat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pentru eforturile depuse pentru înființarea Centrului Cultural din Berna, pr. paroh Laurențiu Gheorghe Precup a primit din partea Părintelui Episcop Iustin „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Maramureș pentru clerici. Distincţia a fost acordată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif.

Vasile Gherman

Lăsaţi un răspuns