Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Concert aniversar: 130 de ani de activitate corală la Șomcuta Mare

Eveniment festiv la Șomcuta Mare. Corul „Glasul Chioarului” împlinește 130 de ani de activitate.

Primăria și Consiliul Local Șomcuta Mare și Asociația corală „Glasul Chioarului” (președinte Aurica Groșan), cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș organizează un concert coral aniversar pentru a marca 130 de ani de la înființarea corului din Șomcuta Mare. Evenimentul va avea loc duminică, 19 mai, de la ora 14.00, la Casa de Cultură „Aurel Buteanu” Șomcuta Mare.

Vor concerta corurile: „Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare (dirijor prof. Iustin Podăreanu), „Ofreu” Curtea de Argeș (dirijor Alexandru Ionescu), „Reuniunea română de cântări” Săliștea Sibiului (dirijor prof. Florin Soare), „Armonia Chioreană” Ciolt (dirijor Eugen Indre), „Buciumenii Chioarului” Buciumi (dirijor Gelu Hotea), Corul bărbătesc din Finteușu Mare (dirijor prof. Andrei Dragoș), „Cânturi din Chioar” Vălenii Șomcutei (dirijor Răzvan Pașca).

 

cor somcutaCorul din Șomcuta Mare a fost înființat în anul 1889, fiind primul cor organizat și aprobat de autorități sub denumirea de „Reuniunea de cântări a pugarilor români din Șomcuta Mare”, dirijat de Elie Pop.

Din 1978 corul și-a luat denumirea de „Glasul Chioarului”. De-a lungul timpului, activitatea corului din Șomcuta a fost recompensată cu premii și distincții, iar în 7 mai 2010 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer din partea șefului statului.

„Corul din Șomcuta este printre puținele din țară care se pot mândri cu o activitate atât de îndelungată. Succesul înregistrat pe scene importante demonstrează nivelul înalt și aprecierea de care se bucură corul. La mulți ani și multe împliniri membrilor și coordonatorilor corului Glasul Chioarului”, a punctat Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare.

Lăsaţi un răspuns