Pe o vreme caniculară, ing. Emil Mohan, lucra de zor în livada sa de viță de vie din Seini. La cei peste 70 de ani, nu are stare, cu toate că pensia și conjucturile, îi asigură liniștea nesară la bătrânețe. A fost harnic și inovativ din tinerețe, a trecut prin toate etapele de lucru din perioada comunistă, iar acum, în democrație, muncește din obișnuință, placere și dragoste pentru pământ. Are utilaje și îndămânarea necesară pentru a le folosi, astfel că munca i se pare ușoară, când o face și cu un anumit scop: vrea să-i lase moștenire, fiicei sale, Emilia Diana Mohan, tot ce-i mai bun. Nu că ar duce lipsă de așa ceva. Este o fată școlită prin Europa, a avut funcții importante, iar acum este Diplomat al României la Președinția Consiliului UE. Așa sunt părinții buni când e vorba de copii.
Fostul director al IAS-ului Teaca (cel mai mare din județul Bistrița-Năsăud), al DGAIA Bistrița Năsăud, al DGAIA Maramureș (cu producția vegetală), al OSPA Maramureș etc., are 9 ha de teren concesionat de la Agenția Domeniului Statului (ADS) București, din care 2,5 sunt cu viță nobilă din soiurile Fetească Albă și Muscat Ottonel. De pe această suprafață culege în medie circa 11.000 kg de struguri și pe care îi transformă în 6.000 litri de vin de bună calitate.
Vinul îl păstrează (până la valorificare) în butoaie de lemn de stejar. Acestea sunt depozitate la răcoare în beciuri subterane care respectă standardele minime europene. Necazul, nu este că a îmbătrânit, că nu se lasă cu una cu două, alta este acum îngrijorarea sa: ar putea rămâne fără livadă pentru că fosta administrație din Seini a retrocedat-o, „în condiții se pare că, cel puțin dubioase” după cum spune ing. Emil Mohan.
„Am proiect de reconversie aflat în faza de aprobare, dar am lipsă o adeverință pe care nu o primesc de la administrația locală. Motivul e că terenul a fost cuprins pentru retrocedare. Am contract de concesionare pe 20 de ani, iar ADS încasează redevența și alte sume rezultate din contract. Trebuiau făcute alte demersuri (ex: protocol de predare – primire) între ADS și administrația locală pentru ca terenul să poată fi retrocedat. Asta este o altă problemă și nu vreau să o dezvolt deocamdată. Cert este că nu s-a respectat procedura legală și trebuie remediată situația”, spune ing. Mohan.
Lucrează mecanizat
Meticulos, așa cum îl cunosc, încă din perioada când lucra la DGAIA Maramureș, ing. Emil Mohan mi-a povestit, cu multă pasiune, toată tehnologia aplicată pentru ca vinul bun să ajungă în pahar la masă. Sigur că nu o să redau toată discuția, însă o parte dintre informații pot fi utile pentru mulți deținători de vie. Astfel, în plantațiile pe rod se aplică pe parcursul anului o serie de lucrări specifice ce au drept scop obținerea de producții cantitative și calitative. Acestea se fac în funcție de soi, și asigură creșteri normale pe butuc care să permită o rodire corespunzătoare și în anii următori, sporirea longevității butucilor de viță și prevenirea bolilor și dăunătorilor. Lucrările de întreținere constau în revizuirea spalierilor, îndreptarea stâlpilor de susținere, intins sârme sau înlocuirea lor dacă au ruginit sau s-au rupt.
„Dirijarea coardelor sau mai pe înțelesul tuturor – legat via – este obligatorie înainte de dezmugurit pentru a preveni scuturarea ochilor care sunt foarte sensibili în această fază – pentru fiecare coardă se folosesc două legături (vârf și bază) și se face pe prima sârmă a spalierului. Arătura de primăvară este obligatorie pe suprafețe mari. Legatul lăstarilor se face cam de patru ori în perioada de vegetație când lăstarii ating 30 – 50 cm aceștia se leagă de sârme sau se petrec între cele două sârme formându-se un perete vegetal. Prășile mecanice se fac cam de patru ori în vegetație pentru spargerea crustei și afânarea solului. Am un tractoraș mic care mă ajută să rezolv această problemă. Între rânduri sunt 1,7 m, iar între butuci 0,90 m – spațiu suficient pentru a lucre mecanizat. Am pompă cu care fac tratamente fitosanitare împotriva manei, făinării și a putregaiului cenușiu, dar și împotriva moliei viței și a altor dăunători. În condiții normale aplic 2-3 tratamente, primul stropit se aplică atunci când lăstarii au 6 – 8 frunze, al II-lea înainte de înflorit și următoarele după înflorit și chiar la formarea strugurilor. Lucrări și operații în verde au drept scop reglarea proceselor de creștere și rodire. Aceste lucrări influențează calitatea producției. Fertilizatul solului se face în toamnă (odată la patru ani) cu gunoi de grajd, superfosfat și sare potasică”, spune ing. Emil Mohan. Dacă lucrează, ing. Mohan are satisfacții. Este fericit că încă mai poate… și are posibilitatea să savureze, cu prietenii, un pahar de vin bun din producția proprie.
V. Gherman