Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Tabăra tinerilor ortodocși la Mănăstirea Chiuzbaia

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a făcut, zilele trecute, o vizită la Mănăstirea Chiuzbaia. În „Athosul de Maramureș”, s-au aflat în tabără membri ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare (ATOPBM).

tabara chiuzbaiaTabăra, care se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin se află la a VI-a ediție și are deviza „Tinereţe, misiune şi comuniune”. Acțiunea se derulează cu susţinerea tinerilor din Parohia Dumbrăviţa, pr. Bogdan Ciocotişan, preşedintele ATOPBM, Parohia „Sfinţii Arhanghli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, pr. paroh Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Parohia Tăuţii de Sus, pr. paroh Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” Baia Sprie, preot Virgil Ștefan Pâslă şi al unor binefăcători.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a rugat împreună cu tinerii ortodocși, a vizitat Muzeul Mănăstirii Chiuzbaia, unde a admirat obiectele tradiţionale ţărăneşti, pe care le-a mânuit aducându-şi aminte de copilăria din satul natal Rozavlea, a intrat în jocurile copiilor, i-a admirat cum ştiu să cânte şi cum trăiesc bucuria tinereţii, a lăsat impresiile personale în Sfânta Evanghelie şi a dăruit fiecărui copil câte o iconiţă sfinţită.

Copiii şi-au exprimat dorinţa ca şi la anul să se întâlnească tot aici, în tabăra de sub Muntele Igniş, de la Mănăstirea Chiuzbaia, aflată într-un loc deosebit de pitoresc, în mijloc de codru. ”Multă lume merge la mănăstire și din respect pentru starețul Varlaam Coroian, care a făcut aici lucruri minunate, construind un ansamblu monahal (o biserică, clădirea cu chilii, un altar de vară, stăreție, o bucătărie, sala de mese, clădire cu 20 louri de cazare, trapeză, gard de piatră împrejmuitor  etc.), pe coama unui deal pentru a fi mai apropiat de Cer, astfel încât rugăciunile să ajungă mai rapid la Dumnezeu. Aici, starețul Varlaam Coroian, ca un pusnic, se roagă pentru noi toți și pentru mântuirea noastră. Cu toții sperăm ca rugăciunile să fie ascultate de Bunul Dumnezeu milostiv și iertător pentru toate fărădelegile noastre.

Așezământul din Chiuzbaia a fost realizat între anii 1995-1998. Biserica a fost pictată cu purtarea de grijă a preotului paroh de la biserica din sat, Viorel Mada.

Vasile Gherman

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns