Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

,,Dor de satul lui Petre Dulfu”, festival de poezie și teatru

Prima ediție a Festivalului Regional de Poezie și Teatru ,,Dor de satul lui Petre Dulfu” s-a desfășurat, la finalul lunii octombrie, în Baia Mare. Manifestarea a fost  organizată la inițiativa Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare și a Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare și realizată împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” Baia Mare.

festival de poezie p dulfuParticipanții au asistat la o reprezentație cultural-artistică de excepție, gândită ca un omagiu adus marelui scriitor și poet al românilor, Petre Dulfu, prin scoaterea la lumină a celor mai frumoase poezii, piese de teatru realizate după scrierile acestuia și cântece menite a redescoperi lumea fascinantă a satului autentic de pe Valea Someșului. Având în vedere faptul că este anul omagial al satului românesc, organizatorii și-au propus să desfășoare o activitate specifică, prin care să aducă omagiu unui om de litere care și-a pus puternic amprenta asupra propășirii neamului românesc, scoțând la lumină aspecte inedite din viața satului de pe Valea Șomeșului. Prima ediție a Festivalului Regional de Poezie și Teatru ,,Dor de satul lui Petre Dulfu” și-a  propus să scoată la rampă talente actoricești, de interpretare și vocale. Piesele de teatru au fost inspirate din scrierile lui Petre Dulfu, iar recitatorii au abordat o creație de-a lui Petre Dulfu și o alta aparținând unui poet care a creionat în opera sa viața satului românesc.

 

Participanți din patru județe

Au fost prezenți la manifestare astriști și parteneri educaționali ai Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”, veniți din județele Cluj, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Maramureș, elevi, dascăli, părinți, consăteni ai scriitorului Petre Dulfu, originar din localitatea Tohat. Au rostit alocuțiuni inspectorul școlar prof. Natalia Fornvald, din partea ISJ Maramureș, prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” Baia Mare, prof. Corina Sanda Muntean, directorul Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare. De asemenea, nu au lipsit de la eveniment reprezentanții bisericii: părintele protopop ortodox de Chioar, Nicolae Petruș, părintele protopop greco-catolic de Chioar, Vasile Butean,  preoții parohi Mircea Cîmpean de la Șomcuta Mare și Cosmin Tohătan de la Gârdani. Din partea Universității Tehnice Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, a participat la manifestare conf. univ. dr. Delia Suiogan, care a vorbit despre satul tradițional, în contextul anului omagial al satului românesc. Luările de cuvânt au fost urmate de proiecția unui film care evidențiază viața și activitatea marelui om de litere, Petre Dulfu, originar din localitatea Tohat, actualmente cartier aparținător orașului Ulmeni. Filmul a fost realizat de bibliotecarul liceului șomcutean, Onorica Tîrziu, astristă implicată. ,,Vă mărturisesc cu mândrie că și eu sunt fiică a Tohatului și că ideea organizării acestui festival mi-a venit în contextul în care prea puțin se mai vorbește astăzi despre Petre Dulfu și contribuția pe care acest mare om de cultură a avut-o la propășirea neamului românesc. Sunt și mai emoționată să vă spun că țin în mâini o scrisoare foarte valoroasă, document păstrat în original, al cărui autor este însuși marele poet Petre Dulfu. Aceasta mi-a fost pusă la dispoziție de un fiu al satului Tohat, prof. universitar Iulian Sălăjan stabilit la Cluj, cel care în urmă cu câțiva ani a scris monografia satului Tohat. Domnia sa mi-a înmânat valorosul document și m-a rugat să îl predau mai departe spre păstrare Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu”, cea mai importantă instituție culturală a Maramureșului, care poartă cu mândrie numele poetului de suflet al tohătanilor. Este lăudabil că împreună reușim astăzi să scriem o poveste despre prietenie, interculturalitate și valori tradiționale, toate eforturile noastre fiind dedicate omagierii marelui poet al românilor, Petre Dulfu”, a punctat prof. Alina Talpoș, președintele Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare

,,Isprăvile lui Păcală” puse în scenă de elevii șomcuteni

Trupa de Teatru Cuore a Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare a prezentat o piesă de teatru realizată după vestitele ,,Isprăvi” ale lui Păcală. Copii au fost pregătiți de bibliotecarul Onorica Tîrziu, iar decorul a fost confecționat de prof. Izabela Lorincz. În preambulul piesei de teatru, un scurt cuvânt înainte a fost prezentat de eleva Ana Maria Mureșan. Au urmat momente de recitare, interpretare vocală și dans, prezentate cu talent și dăruire de elevii participanți la eveniment. Au evoluat pe scenă elevii Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”, coordonați de prof. Corina Muntean, Alina Talpoș, Roxana Pașca, Anca Pascui, Larisa Iohan, Mariana Văscan, Dănuț Burzo, Maria Bota, Simona Tarța, cu toții membri ai Catedrei Limbă și comunicare din cadrul liceului șomcutean. Au încântat prin prestație elevii Mara Talpoș, Denisa Costea, Luca Butean, Casian Criste, Carina Buda, Melania Maxim, Adina Boldijar, Raysa Pop, Antonia Achim, Lidia Achim, Laura Mărieș, Denisa Clițan și Emilia Chira. Au interpretat cântece din lumea satului Antonia Criste, Carina Buda, Denisa Dragoș și Eliza Lazăr, spre deliciul publicului. O dramatizare deosebită a fost pusă în scenă de elevii Liceului Teoretic ,,Petru Rareș” din Târgu Lăpuș, coordonați de prof. dr. Valeria Bilț, care au interpretat inedit poezia ,,Soarele și luna” aparținând lui Petre Dulfu. Și oaspeții au încântat auditoriul prin poeziile recitate și cântecele tradiționale sugestive. Au fost răsplătiți cu aplauze generoase elevii sosiți de la Colegiul Național ,,Petru Rareș” din Beclean, jud. Bistrița Năsăud, Școala Gimnazială Cășeiu, jud. Cluj, Liceul Teoretic Carei, jud. Satu Mare, băimărenii de la Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță”, copii de la Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Fărcașa, respectiv Liceul Tehnologic ,,Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni. Aspecte din viața culturală și spirituală a satului Tohat, au fost prezentate de părintele protopop ortodox de Chioar, Nicolae Petruș, care ani buni a păstorit enoriașii din Tohat și a știut cum să pună în valoare zestrea culturală a acestei localități, care l-a dat lumii pe marele cărturar Petre Dulfu. În calitate de invitat special, a recitat din Petre Dulfu scriitorul și poetul Vasile Bele. Părintele paroh de la Gârdani, Cosmin Tohătan, fiu al satului Tohat, le-a vorbit celor prezenți despre biblioteca ,,Petre Dulfu” care a fost înființată în casa parohială de la Tohat. Prima ediție a Festivalului de Poezie și Teatru ,,dor de satul lui Petre Dulfu” s-a încheiat, nu întâmplător, cu reprezentanții Liceului Tehnologic ,,Dr. Florian Ulmeanu”, din Ulmeni.  Dansatori veniți special de acasă de la Petre Dulfu au evoluat minunat, aducând danțul codrenesc tradițional în atenția tuturor invitaților.

Alina T.

 

Lăsaţi un răspuns