Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Pintea: Trebuie evitată starea de panică

„Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare nu este în carantină și nu are organizată o încăpere care să deservească ca spațiu de carantină pentru potențialii pacienți cu coronavirus. Carantina ar presupune un blocaj total al accesului în spital, adică nimeni nu ar putea să intre sau să iasă din unitate. Într-adevăr, există restricții ale vizitelor, datorate epidmiei de gripă cu care se confruntă țara noastră, în acest moment, în România existând 6.331 de pacienți bolnavi de gripă, o infecție respiratorie care ar trebui văzută ca fiind la fel de gravă ca și cea datorată virusului din familia coronavirus”, a declarat Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

sorina pinteaConform declaraţiilor făcute de Pintea, măsurile pe care Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare le-a luat pentru a preîntâmpina posibilele cazuri de coronavirus sunt similare celor luate pentru epidemia de gripă, respectiv unitatea spitalicească este aprovizionată cu materiale de protecție, precum măști de unică folosință, halate și botoșei, cu antivirale și alte medicamente necesare. „Trebuie menționat însă, că în suplimentarea stocului de măști, ne lovim de problema bugetului. Dacă în luna ianuarie, prețul de achiziție al unei măști era de 0,18 lei, ieri prețul aceluiași produs a urcat la 1,35 lei, ajungând astăzi la 2,5 lei/bucată”, a declarat Pintea.

Pintea a arătat că spitalul județean este pregătit să cazeze, temporar, potențiali purtători ai virusului, în situația în care aceștia vor trebui supuși unor intervenții chirurgicale. „Protocolul de colaborare cu Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare presupune că, în situația în care acesta din urmă va trata pacienți infectați cu coronavirus, în cazul în care aceștia vor necesita intervenții chirurgicale, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare are pregătită o sală de operații și un salon pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru cazarea temporară a acestor pacienți”, a mai menționat Sorina Pintea.

În opinia managerului, cele mai eficiente metode de prevenție, atât pentru gripă cât și pentru noul virus, presupun măsuri extrem de simple, precum spălatul mâinilor cu apă și săpun și evitarea atingerii zonei gurii, nasului și a ochilor cu mâinile nespălate și repausul la domiciu în caz de viroze. De asemenea, purtatul măștii se recomandă persoanelor bolnave, pentru a preveni răspândirea virușilor, nefiind absolut necesar pentru persoanele sănătoase.

 

Lăsaţi un răspuns