Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Consilier incompatibil la Şomcuta Mare. Înalta Curte s-a pronunţat

Consilier local din Şomcuta Mare declarat incompatibil. Situaţia nu mai poate fi schimbată deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul. Este vorba despre consilierul local Teodor Balmoş (PMP). Sentinţa dată în 11 iunie 2020 de Înalta Curte este definitivă.

primaria-somcuta-mareConsilierul local a  fost prins pe picior greșit în 7 decembrie 2017, data la care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) transmitea raportul care arăta că Teodor Balmoş s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Conform ANI, consilierul local Teodor Balmoș, membru al PNL și apoi al Partidului Mișcarea Populară (PMP), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării primului mandat de consilier local. „În perioada exercitării calităţii de consilier local în cadrul Consiliului Local al orașului Șomcuta Mare, judeţul Maramureș, Primăria orașului Șomcuta Mare a încheiat contracte comerciale (achiziții directe de produse în baza unor facturi) cu S.C. Balador S.R.L., societate comercială al cărei asociat și administrator este soția persoanei evaluate, în baza acestor contracte, societatea comercială menționată încasând suma totală de 24.335,29 lei.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2), coroborat cu art. 92, alin. (1) din Legea 161/2003”, se arată în raportul transmis de ANI.

Potrivit legii (art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003), consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general,director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat  sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociare cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte. Prevederile legii se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.

Raportul întocmit de ANI a fost atacat în instanţă de consilierul local. Balmoş nu a avut câştig de cauză nici la Curtea de Apel Cluj, nici la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Lăsaţi un răspuns