Zilele trecute, Casa de cultură ,,Aurel Buteanu” Șomcuta Mare a găzduit o manifestare astristă de amploare, organizată de Despărțământul ASTRA Șomcuta Mare, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al orașului Șomcuta Mare și în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu”. Manifestarea s-a desfășurat sub egida ,,100 de ani de relații diplomatice România-Vatican”, prin organizarea unei conferințe regionale care a fost susținută de fostul ambasador al României la Vatican, prof. univ.dr. Liviu Petru Zăpârțan.
La reuniune au fost prezenți primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Ioan Buda, viceprimarul Dragomir Cioltea, directorul Bibliotecii Județene ,,Petre Dulfu” Baia Mare, prof. dr. Teodor Ardelean, președintele ASTREI Lăpușene, prof. dr. Valeria Bilț, arhitectul Ionel Vitoc, președintele Fundației Culturale Carpatica Cluj-Napoca, Ioan Sima, președintele Asociației Culturale ,,Avram Iancu” Filiala Cluj-Napoca, Ioan Tuhuțiu, președintele Fundației Culturale ,,Avram Iancu” Filiala Baia Mare, protopopul ortodox de Chioar, Nicolae Petruș și protopopul greco-catolic de Chioar, Vasile Butean, reprezentanți ai despărțămintelor astriste din Dej și Târgu Lăpuș, astriști șomcuteni și simpatizanți ai ASTREI. În deschiderea manifestării au fost intonate imnul de stat al României și imnul ASTREI, moment emoționant pentru toți cei prezenți. Primarul orașului Șomcuta Mare a urat bun venit tuturor participanților și a punctat faptul că autoritățile locale sprijină acțiunile culturale la nivelul orașului, inclusiv pe cele înscrise în agenda ASTREI Șomcutene, asociațiune care veghează de peste 150 de ani la păstrarea nealterată a identității neamului românesc. Președintele Despărțământului, prof. Alin Angela Talpoș, a declarat că acțiunea se înscrie în rândul conferințelor ASTREI Șomcutene și își propune să reia manifestările culturale de amploare, care în ultima vreme au fost umbrite de pandemie: ,,Este îmbucurător faptul că am reușit să ne adunăm azi în numele ASTREI, după o perioadă în care acțiunile culturale au fost derulate la scară mai restrânsă sau online, din cauza pandemiei. Venirea domnului prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan la Șomcuta Mare este o adevărată sărbătoare, deoarece avem în mijlocul nostru o personalitate marcantă a mediului diplomatic românesc. A fost o adevărată încântare să-l ascultăm vorbindu-ne despre relațiile diplomatice dintre România și Vatican, iar experiența împărtășită de domnia sa o apreciem ca fiind impresionantă. Iată că ASTRA Șomcuteană este vizitată de personalități de frunte ale acestui popor, lucru care ne onorează și ne face să fim încrezători. Manifestarea s-a derulat cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare, participanții purtând mască și respectând distanțarea”.
Lansare de carte și revistă
Conferința a fost urmată de o lansare de carte aparținând aceluiași prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, care le-a vorbit celor prezenți despre relațiile diplomatice dintre România și Vatican, subiect dezbătul pe larg de publicația lansată. A urmat apoi lansarea revistei de cultură și opinie a ASTREI Șomcutene, publicație ajunsă la nr. 3 și editată la 152 de ani de la înființarea Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare. Aceasta este structurată în trei părți: ASTRA Șomcuteană și colaboratorii ei, ASTRA în conștiința națională și Crâmpeie culturale, astistice și confesionale sub semnul ASTREI. Revista este realizată de președintele ASTREI Șomcutene, prof. Alina Angela Talpoș, și cuprinde materiale de opinie și cultură deosebit de interesante, printre colaboratori numărându-se prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române. Au contribuit cu materiale și profesorii Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, astriști implicați în acțiunile ASTREI Rediviva. Revista a fost tipărită cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Șomcuta Mare și a fost distribuită gratuit participanților la manifestare, fiind editată color, într-o apariție de cea mai înaltă calitate. Conferința s-a încheiat cu un moment artistic gustat de toți cei prezenți, susținut de două eleve talentate ale liceului șomcutean: Daiana Mureșan și Carina Buda, care au interpretat cântece religioase și patriotice, sala vibrând pe ritmurile cunoscutului cântec patriotic ,,Așa-i românul”. De asemenea, a susținut un microrecital corul Bisericii greco-catolice din Șomcuta Mare. Seara s-a încheiat cu reprezentația Corului ,,Buciumenii Chioarului” din Buciumi, formațiune afiliată la ASTRA Rediviva, care a interpretat armonios piese din propriul repertoriu, sub bagheta dirijorului Gelu Hotea. Se dorește ca manifestări de acest tip să se mai organizeze și pe viitor, chiar și cu respectarea restricțiilor impuse de pandemie, deoarece ASTRA este activă la Șomcuta Mare, în ciuda vremurilor vitrege pe care omenirea le traversează.
(A.T.)