Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 14 iulie 2024

Debut dirijoral: Gelu Hotea. Concert simfonic sub bagheta tânărului

             Regal de muzică simfonică în Biserica Piaristă din Cluj-Napoca. Protagoniști- orchestra simfonică „Crescendis”, sub bagheta dirijorului Gelu Hotea.

 gelu hotea dirijor         Țara Chioarului a fost dintotdeauna un izvor nesecat de artiști; de aici au plecat, de-a lungul vremilor, o mulțime de artiști, care au reprezentat-o cu mândrie pe marile scene ale țării, dar nu numai. Sâmbătă, 11 decembrie, un fiu al localității Buciumi, Gelu Hotea (care dirijează și corul din localitatea natală) și-a făcut debutul ca dirijor al unei orchestre simfonice, și nu oriunde, ci tocmai la Cluj-Napoca, unde este student la două specializări din cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

          Orchestra simfonică „Crescendis”, care a luat naștere la inițiativa lui Gelu Hotea, este formată din muzicieni tineri, studenți ai Conservatorului clujean, dar și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”. Alcătuită din 16 membri, secțiune de coarde (vioară, violă, violoncel și contrabas), orchestra își propune să atragă cât mai mulți tineri dornici să colaboreze, dar și să se afirme în acest domeniu.

          Programul prezentat de orchestră a constat din câteva bucăți aparținând unor nume mari ale muzicii clasice- Antonio Vivaldi („Concert pentru 2 violoncele în Sol minor”), Edward Elgar („Serenada pentru orchestră de coarde în Mi minor”) și Pietro Mascagni („Intermezzo simfonic din opera <<Cavalleria Rusticana>>”). Soliștii serii au fost Naomi Cusursuz și Gergő Maksay (ambii la violoncel).

          În somptuosul interior în stil baroc al bisericii (a cărei construcție datează de la începutul secolului al XVIII-lea, finalizate în 1724), au fost alături de dirijor și de tinerii instrumentiști, pe lângă familie, profesori, colegi, prieteni, și Gabriela Ion (cea de la care Gelu Hotea a preluat bagheta dirjorală a corului din Buciumi), Mihăiță Popesc (preot al Bisericii Piariste), Ioan-Ilie Bucșa (preot-paroh la Șomcuta Mare), Ionel Coteț (de la Clubul Elevilor din Șomcuta Mare), Onorica Tîrziu (bibliotecar la liceul din Șomcuta Mare), Andrei Baboșan (preot-doctor, profesor la Seminarului Teologic din Baia Mare, dar și la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, filiala Baia Mare), vecini și prieteni, precum și foști colegi de la Seminarul Teologic ai lui Gelu Hotea.

          În apropierea Sfintelor Sărbători care prăznuiesc Nașterea Domnului, dar și Anul Nou și Boboteaza, acest concert a fost binevenit pentru sufletele celor prezenți, dar și o adevărată „gură de aer” în aceste vremuri în care pandemia ne-a împiedicat să ne bucurăm de o viață normală.

Vlăduț Burde

Reader Feedback

Un raspuns catre “Debut dirijoral: Gelu Hotea. Concert simfonic sub bagheta tânărului”

  1. Gheorghe Leordean spune:

    Felicitări sincere pentru Gelu Hotea… un tânăr foarte talentat, care promite. Mult succes în cariera de dirijor!!!

Lăsaţi un răspuns