Pogorârea Sfântului Duh şi sărbătorirea Sfintei Treimi sunt cinstite, la Baia Mare, în mod deosebit, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, atât prin Sfintele Liturghii din cele două zile, cât şi prin activităţi nonliturgice.
În ziua de Rusalii P.S. Iustin Sigheteanul va oficia Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală, împreună cu soborul acesteia, când va face şi rugăciuni pentru ţarini şi va sfinţi apa şi spicele de grâu cu care credincioşii se vor întoarce acasă.
Procesiunea „Spre Sfânta Treime”
Astfel, în după-amiaza zilei de Rusalii, de la ora 16.30, creştinii ortodocşi din Baia Mare se vor aduna în centrul municipiului, pentru a porni în tradiţionala, deja, procesiune de Rusalii, întitulată „Spre Sfânta Treime”, prin această sintagmă înţelegându-se atât semnificaţia pelerinajului, prin aceea de cinstire a Sfintei Treimi, dar şi de mulţumire, în acelaşi timp, pentru faptul că Ea ne miluieşte pe fiecare în parte pentru toate nevoile noastre.
Apoi, semnificaţia „Spre Sfânta Treime” semnifică faptul că mai multe mii de credincioşi se vor îndrepta, în frunte cu Arhiereul, din centrul municipiului înspre Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, unde se vor ruga, împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, la Vecernia Plecării Genunchilor.
Procesiunea va începe cu o rugăciune rostită de P.S. Iustin Sigheteanul la „Troiţa Eroilor” din Piaţa Revoluţiei.
Pelerinajul „Spre Sfânta Treime” a devenit deja tradiţional şi se înscrie în cadrul activităţilor parteneriale între Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, ca organizatoare principală a evenimentului, Primăria şi Consiliul Local Baia Mare, în cadrul Zilelor Culturale Băimărene.
Concert Coral Extraordinar de Rusalii
O altă activitate tradiţională este Concertul Coral Extraordinar de Rusalii, organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, în cadrul Zilelor Culturale Băimărene, care se va desfăşura luni, 20 iunie, de la ora 17.00.
Vor evolua pe soleea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, cele mai performante şi cunoscute coruri din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului: Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu; Corul „Arhanghelii” al preoţimii din Eparhie, dirijat tot de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu; Corul „Solemnis” al bisericii „Naşterea Domnului” din Satu Mare, dirijat de prof. Maria Chiş; Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Domeniului de Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de lect. univ. dr. Teofil Stan; Grupul Bizantin Bărbătesc „Teologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de diacon prof. drd. Adrian Dobreanu.
Concurs de biciclete pentru cei mici „Micul biciclist”
Pentru copiii între 3-12 ani, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM) organizează, luni, 20 iunie, între orele 14.00-16.00, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, concursul „Micul Biciclist”, ediţia a III-a.
Manifestarea se desfăşoară în curtea Catedralei Episcopale şi se adresează copiilor cu vârsta până în 12 ani, pe trei categorii de vârstă, cu scopul de a promova mersul pe bicicletă ca parte a unui stil de viață sănătos.
Participanţii la cele trei categorii vor avea ocazia să îşi facă prieteni noi, să se bucure de clipe frumoase petrecute în curtea bisericii, să facă desene pe asfalt şi să se bucure de alte surprize plăcute din partea organizatorilor şi a invitaţilor.
Toti participanţii vor primi cadouri şi diplome din partea organizatorilor, iar câştigătorii locurilor I, II şi III de la cele trei categorii vor avea parte de surprize şi cadouri speciale.
A.F.