Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Biserica distrusă de incendiul de la Rozavlea va fi reconstruită

80% din biserica de lemn de la Rozavlea a fost distrusa in incediul de duminica, 7 august.

incendiu1-400x300Lăcașul de cult afectat de incendiu NU este Monumentul Istoric Biserica de lemn ce datează din anul 1717, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Biserica de lemn la care au intervenit pentru stingerea incendiului pompierii este biserica din Șesu Mănăstirii, cu hramul Sf. Gheorghe, iar pagubele au fost de 80%. Focul nu a mistuit însă demisolul, construit din piatră. Suprafața bisericii este de aproximativ 350 mp, iar înălțimea este de 67 metri (cu tot cu turla bisericii). Cel mai probabil, incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice. Însă ancheta continuă pentru determinarea exactă a cauzei. Au intervenit la stingerea incendiului două autospeciale de capacitate mare, o autospecială de capacitate medie și un echipaj de prim ajutor, toate de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bogdan Vodă și Sighetu Marmației. La fața locului s-au deplasat 12 subofițeri și 3 ofițeri.

Prefectul județului Maramures, Sebastian Mihai Luput, a declarat că în urma discuțiilor avute cu reprezentanții Consiliului Județean Maramureș și ai autorităților locale, se va oferi sprijin pentru ca lăcașul de cult să fie reconstruit.

„In comuna Rozavlea a izbucnit un incendiu la biserica de lemn din Şesu – Mănăstirii, biserică ridicată după anul 2000. Imediat după nefericitul eveniment, Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul a fost la faţa locului pentru a-i încuraja pe preot şi pe credincioşi, promiţându-le sprijin din partea Episcopiei şi a parohiilor din Protopopiatul Vişeu în vederea refacerii cât mai repede a locaşului de închinare. Prezentul comunicat se doreşte a fi şi o clarificare a confuziei făcute de unele trusturi de presă, care au afirmat că a ars biserica monument istoric, de la începutul secolulului al XVIII-lea, din aceeaşi localitate, biserică ce poate fi vizitată de către cei doritori”, a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. 

Lăsaţi un răspuns