În 18 august, la Palatul Administrativ a avut loc o a doua întâlnire pe tema accesării fondurilor europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Ca și prima întâlnire, la care au fost invitați toți primarii din județ, și aceasta a fost organizată la inițiativa prefectului Sebastian Mihai Lupuț, de către Instituția Prefectului – Județul Maramureș.
Alături de prefectul județului, au participat: Simona Man, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Sorin Radu, director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, Sorin Marius Pop, director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Maramureş, Fernando Palici, expert DATLIN-SL AFIR, Felicia Onofre, expert DIBA-SIB-CI AFIR, Constantin-Florin Iacob, expert DAF-SAF-CE- AFIR, consultanți, precum și potenţialii beneficiari privaţi ai fondurilor europene, din sectoarele agricol şi non-agricol: Grupurile de Acțiune Locală din Maramureș, asociații și grupuri de producători, cooperative agricole, organizații interprofesionale, instituții publice și persoane juridice.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a deschis lucrările acestei întâlniri: “Instituția Prefectului dorește să fie cât mai aproape de producători, fermieri și de toți cei care doresc să acceseze fonduri europene. Dorim să furnizăm în continuare informații privind fondurile europene. Avem aici o întreagă echipă de specialiști și sper ca această întâlnire să fie cât mai utilă”.
Simona Man, director general adjunct al AFIR, le-a spus celor prezenți că vrea ca aceștia să acceseze fonduri europene cât mai rapid și cât mai ușor, întrucât AFIR urmărește o dezvoltare reală a mediului rural. Apoi, Simona Man a îndemnat producătorii și fermierii să se asocieze, pentru a putea furniza pieței produse sigure și credibile, dar și pentru a putea să lucreze mai puțin, câștigând mai mult.
Sorin Radu, director al CRFIR6 N-V Satu Mare, a apreciat că, pentru a dezvolta cât mai durabil spațiul rural din România, nu este suficient să avem administrații publice eficiente, ci este necesar și un sector de afaceri activ. El i-a îndemnat pe cei prezenți să meargă înainte în același ritm ca până acum, dar să învețe din experiențele anterioare, să se deprindă să câștige cât mai multe fonduri pentru investiții rentabile care să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității. Ca exemplu, acesta a spus că măsura privind activitățile nonagricole dispune încă de fonduri de peste 100 milioane euro, așa că cei interesați ar trebui să se mobilizeze. De asemenea, Sorin Radu a arătat că există fonduri pentru exploatațiile agricole, pentru fermele de familie, pentru unitățile de procesare. Acesta a recunoscut că accesarea fondurilor și implementarea unui proiect nu sunt lucruri simple, însă la mijloc se află bani nerambursabili, iar sumele sunt consistente.
Sorin Marius Pop, director al OJFIR Maramureș, i-a numit pe cei din sală “motorul dezvoltării rurale în județul Maramureș” și i-a îndemnat să conceapă și să depună mai multe proiecte.
Între problemele ridicate de cei prezenți cu ocazia întâlnirii s-au numărat profesionalismul discutabil al unora dintre consultanți, necesitatea simplificării procedurilor de accesare a fondurilor, reticența față de ideea de asociere, necesitatea modificării unor acte normative.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a asigurat auditoriul că astfel de întâlniri vor mai avea loc și în viitor în județul nostru, inclusiv la nivel zonal. De asemenea, el a arătat că ar fi de dorit ca și primarii să răspândească informațiile primite privind finanțarea prin PNDR la nivelul unităților administrative teritoriale pe care le conduc. Toți invitații din prezidiu au manifestat cea mai mare deschidere față de lămurirea problemelor cu care se confruntă potențialii beneficiari ai fondurilor europene, informându-i pe cei prezenți cu privire la programul lor de audiențe sau la site-urile instituțiilor lor, care conțin o mulțime de informații utile.
Instituția Prefectului – Județul Maramureș