Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 23 noiembrie 2024

De la cotul Donului la cotitura Dodon

La noi a început anemic o campanie electorală, ce se anunță anemică până la finalul ei. În Republica Moldova, s-a încheiat campania electorală și pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Mă feresc de vorbe mari de genul „duminică e o zi istorică”, dar sigur e una importantă. În finala prezidențială se înfruntă nu doar doi candidați, ci și două tendințe: pro-europeană, reprezentată de Maia Sandu (însăși desemnarea unei femei drept candidat la președinție e o ilustrare a pro-europenismului), și cea fățiș pro-rusă, susținută de Igor Dodon.

alegeri-modovaAmândoi și-au făcut studiile la Moscova (chestiune nu neapărat amendabilă, din moment ce – de regulă – în capitale se află cele mai bune instituții de învățământ). Dar Sandu a studiat și la Harvard Kennedy School of Government și  – spre deosebire de contracandidat – are și cetățenie română. Dodon și-a „completat studiile” în Partidul Comunist (până în 2011), după care s-a înscris la socialiști.

M-am uitat pe biografiile celor doi, după ce am citit îndemnul – și argumentul simplu și uman – ale unui susținător al candidatei prezidențiale.

„Salut prieteni, duminică votez cu Maia Sandu, votez pentru că merită. Îmi doresc anume așa un președinte, modest, onest, sincer, din popor. Un președinte care locuiește la bloc, care conduce o mașină cu cutie manuală și îi este pe plac, care nu s-a îmbogățit, ci – din contra – a cheltuit din propriile economii, fiind în post de ministru. Un președinte care iubește merele și gutuile, iubește să culeagă ciuperci, care știe ce cărți merită citite.

E pentru prima oară când știu pe cine aleg.  Vă îndemn și pe voi, toți cei care mă cunosc, votați Maia Sandu, îmi asum toată responsabilitatea pentru acest îndemn.

P.S. Nu e cel mai important, însă chiar ne-ar sta bine cu o președintă frumoasă”. 

 

În primul tur, Sandu a fost devansată cu aproape zece procente. S-a schimbat ceva esențial de la scrutinul din 30 octombrie, pentru a spera la o răsturnare de scor? Aș zice că da, s-a schimbat președintele SUA. Iar Donald Trump se arătă foarte prietenos cu rușii. Dacă și Moldova își alege un președinte pro-rus, atunci visul european al vecinilor se îndepărtează aproape ireversibil.

Analiștii moldoveni consideră că Maia Sandu poate câștiga, dacă prezența la urne va crește în turul doi. Lucru care s-ar realiza prin mobilizarea categoriei 18-25 de ani (prezentă la primul tur doar în proporție de 10%) și a votanților din diaspora. Adică tocmai categoriile care, în turul doi al prezidențialelor din 2014,  au răsturnat scorul în favoarea lui Klaus Iohannis. E importantă „mobilizarea cetățenilor moldoveni aflați în afara hotarelor, cei care sunt în România, în Italia” – subliniază analistul (de origine română), Victor Nichituș.

Dacă cetățenii moldoveni care trăiesc în România – de la studenți, angajați, până la vedete din show-biz – ar fi la fel de numeroși și la urne, ar putea câștiga Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate – PAS. Astfel s-ar spune – fie și temporar – PAS puternicei influențe rusești, iar luminița europeană va mai pălpâi pentru Republica Moldova. Care va reuși ce n-a reușit recent cea mai mare democrație din lume: să aleagă o femeie ca președinte de țară; într-o zi de 13, care nu va purta ghinion nici Republicii Moldova, nici României. Ar fi o cotitură de  talia celei de la cotul Do(do)nului.

Eu sper ca ziua de 13, în țara vecină, peste 50% dintre votanți să cânte superbul refren de colindă: „Dom’, Dom’ să-nălțăm”. Dar în varianta: „Do’-don să stopăm”!

 

Petre Al. COMĂNESCU

 

 

foto: bucurestifm.ro

Lăsaţi un răspuns