În ședința de marţi, 22 noiembrie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat legalitatea procedurilor de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, declarând magistrații membri aleși ai Consiliului. Unul dintre membrii aleşi în CSM este din Maramureş.
sectia I civila
-
Judecători:
Înalta Curte de Casație și Justiție:
-
judecător Simona Camelia Marcu
-
judecător Mariana Ghena
Curți de apel:
-
judecător Lia Savonea — Curtea de Apel București
-
judecător Nicoleta Margareta Țînț — Curtea de Apel Brașov
-
judecător Andrea Annamaria Chiș — Curtea de Apel Cluj
Tribunale:
-
judecător Gabriela Baltag — Tribunalul Neamț
-
judecător Evelina Mirela Oprina — Tribunalul Ilfov
Judecătorii:
-
judecător Mihai Andrei Bălan — Judecătoria Timișoara
-
judecător Mihai Bogdan Mateescu — Judecătoria Râmnicu Vâlcea
Procurori:
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție:
-
procuror Codruț Olaru
Parchete de pe lângă curți de apel:
-
procuror Cristian Mihai Ban — Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București
Parchete de pe lângă tribunale:
-
procuror Florin Deac— Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș
-
procuror Nicolae Andrei Solomon — Parchetul de pe lângă Tribunalul București
Parchete de pe lângă judecătorii:
-
procuror Tatiana Toader — Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București
În temeiul art.18 alin. 2 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Plenul a hotărât transmiterea solicitării către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității pentru a verifica dacă judecătorii și procurorii aleși au făcut parte din serviciile de informații înainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea.
După primirea răspunsului din partea CNSAS sau cel mai târziu după expirarea termenului de 15 zile de la data sesizării, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite lista finală cuprinzând judecătorii și procurorii aleși Biroului permanent al Senatului României, în vederea validării.
Reamintim că, potrivit art. 3 din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit 19 membri, dintre care 9 judecători și 5 procurori, aleși în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, 2 reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și 3 membri de drept, respectiv președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministrul justiției și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a fi prelungit.
În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârilor Senatului privind validarea și alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aceștia se vor întruni în ședința de constituire, convocată și prezidată de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ocazie cu care vor fi aleși președintele și vicepreședintele Consiliului pentru anul 2017.