Duminică, 5 februarie, Preasfinţitul Părinte Iustin, episcop al Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de soborul sfântului locaş de închinare.
Ca în fiecare duminică, şi azi credincioşii Catedralei au umplut până la refuz spaţiul interior, venind în număr foarte mare, deşi era o zi ploioasă şi friguroasă neobişnuită pentru luna februarie. Credincioşii nu vin, de obicei, singuri, ci cu copii din familie, ceea ce a şi îndreptăţit pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin să dea supranumele Catedralei Episcopale băimărene de “Catedrala Tinerilor”. Aproape 100 de copii se împărtăşesc în fiecare duminică, ei devenind de pe acum credincioşii maturi de mâine ai bisericilor din Baia Mare sau de pe unde vor fi la vârsta maturităţii.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche.
“Slujirea părinţilor de la Catedrală este arătată, învederată şi răsplătită de mulţimea prezenţei credincioşilor care participă la Sfintele Slujbe, ceea ce înseamnă că ei se raportează la credincioşii ce cercetează catedrala ca la nişte fraţi ai lor, mângâindu-i, întărindu-i, ajutându-i, sfătuindu-i şi slujindu-i în toate problemele lor duhovniceşti pe care le au. Catedrala, pe lângă faptul că este plină de credincioşi, este împodobită de prezenţa minunată a pruncuţilor, care se împărtăşesc în număr de aproape 100 în fiecare duminică, ceea ce, pentru noi, este o mare mângâiere, o mare bucurie şi o mare speranţă”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Episcop a explicat credincioşilor care este semnificaţia perioadei Triodului, care a început în această duminică, precum şi învăţăturile pe care trebuie să le desprindă creştinii ortodocşi din cuvintele Sfintei Evanghelii a Vameşului şi Fariseului.
„Din pericopa evanghelică de azi trebuie să învăţăm că mândria este începutul tuturor căderilor şi al păcatelor. Este cel mai groaznic vierme, pentru că mândria te face să te consideri superior celorlalţi şi să te uiţi la ceilalţi negăsind nimic bun în viaţa lor, doar criticându-i şi judecându-i. O făţărnicie dusă pe cele mai înalte trepte în societatea în care trăim astăzi”, a spus Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului
„De cealaltă parte a se situează smerenia, izvorul tuturor virtuţilor”, a mai spus Preasfinţitul Părinte.
A.F.