Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 24 noiembrie 2024

Cornelia Negruț – în echipa de conducere a ALDE

Delegaţii la Congresul ALDE şi-au ales sâmbătă Biroul Politic Executiv. Vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministrul Energiei, Toma Petcu, deputaţii Andrei Gerea şi Varujan Vosganian şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, se numără printre vicepreşedinţii partidului. În Biroul Politic Executiv a fost ales și liderul ALDE Maramureș, fostul parlamentar Cornelia Negruț.

cornelia negrutDintre cei 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, 16 sunt vicepreşedinţi şi 17 sunt membri.

Votul a fost electronic, iar cei care au obţinut cele mai multe voturi, în ordine descrescătoare, au devenit vicepreşedinţi – primii 16, iar următorii 17 – membri.

Vicepreşedinţii sunt: Graţiela Gavrilescu, Teodor Meleşcanu, Andrei Gerea, Varujan Vosganian, Constantin Avram, Steluţa Cătăniciu, Toma Petcu, Ovidiu Silaghi, Alexandru Băişanu, Ioan Ţintean, Mihai Niţa, Marian Cucşa, Mircea Moloţ, Ion Cupă, Nicolae Nasta, Dumitru Lovin.

Membri în Biroul Politic Executiv au fost aleşi: Daniel Chiţoiu, Dian Popescu, Mircea Mina, Viorel Ilie, Viorel Palaşcă, Marius Popa, Ioan Ciugulea, Cornelia Negruţ, Cristian Dima, Jean Tucan, Ionel Cel-Mare, Florică Calotă, Ioan Lazăr, Remus Borza, Radu Cojocaru, Marius Mateescu, Cătălin Harnagea.

De asemenea, au fost aleşi 12 membri supleanţi.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales cu 1065 de voturi din cele 1094 posibile, reprezentat de numărul total al delegaţilor. Astfel, preşedintele Senatului devine singurul lider al ALDE, după ce partidul a avut conducere bicefală.

Delegaţii partidului au votat, în cadrul Congresului patru rezoluţii.

În rezoluţia ”Pentru o cultură politică a libertăţii”, ALDE consemnează faptul că „statul de drept nu înseamnă un plus de putere discreţionară acordată instituţiilor represive ale statului, ci tocmai limitarea drastică a oricăror abuzuri din partea acestora”.

Rezoluţia „Ca să fim prin noi înşine, trebuie, în primul rând să fim noi înşine” a fost prezentată de Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit documemtului, „ALDE refuză orice soluţie de viitor care să pornească de la ipoteza unei Europe cu două viteze”.

Rezoluţiei „Legea în slujba cetăţeanului, nu contra lui” a fost prezentată delegaţilor de europarlamentarul Norica Nicolai, care a explicat că există foarte multe acte normative modificate de zeci de ori şi a propus realizarea unui portal legislativ la care cetăţenii să aibă acces gratuit.

Prin rezoluţia „Noua generaţie de întreprinzători români trebuie să se simtă la ea acasă în România”, Varujan Vosganian a prezentat un set de priorităţi economice pentru susţinerea întreprinzătorilor români. Printre acestea se numără alocarea, până în 2020, a 6% din PIB (în medie) pentru investiţii, elaborarea de urgenţă a Planurilor de Urbanism General ale localităţilor ţării, inventarierea activelor statului care pot fi reintroduse în circuitul economic, măsuri de organizare eficientă a pieţelor agricole, aplicarea Strategiei naţionale de irigaţii, introducerea, în domeniul bugetar, a costurilor de referinţă, încurajată cercetării aplicative, un program naţional pentru societatea digitală, renunţarea la venitul minim garantat.

Daniel Constantin a lipsit de la Congres. Călin Popescu-Tăriceanu le-a spus sâmbătă, celor o mie de membri ALDE prezenţi la congres, că ”trădarea” lui Daniel Constantin ”reprezintă un episod trist, dar este în acelaşi timp şi un episod încheiat” şi că cei care atacă partidul din interior ”nu sunt mulţi”.

 

Lăsaţi un răspuns